Liian kiltti Suomi

Syksyllä 1984 Suomessa esiintyi poliotapauksia. Lääkintöhallitus käynnisti tammikuussa 1985 valtakunnallisen poliorokotusohjelman koko väestön rokottamiseksi poliota vastaan polioepidemian pysäyttämiseksi.

Rokotekampanja toteutettiin sokeripalan avulla annetulla elävää virusta sisältävällä rokotteella. Reilussa kuukaudessa sen sai noin 95 prosenttia suomalaisista.

Koronarokotteen osalta tilanne on tietysti toinen. Kyseessä on uusi rokote, joka vaatii ainakin vielä erikoisolosuhteita.

Tästä huolimatta Suomen toimet rokotteiden hankkimisessa eivät näytä olleen kovin tehokkaita.

Olemme kiltisti odottaneet omaa osuuttamme EU:n potista. Samaan aikaan moni muu maa on haalinut ylijäämärokotteita itselleen ympäri maailmaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan koronarokotteen on nyt Suomessa saanut noin 45 000 henkilöä. Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella, johon Satakuntakin kuuluu, rokotteita on annettu vasta noin 2 500. Rokotukset etenevät siis tuskallisen hitaasti.

Miten voikaan olla mahdollista, että yhdeksän miljoonan asukkaan Israel on saanut rokotettua jo yli 1,8 miljoonaa kansalaistaan samalla Pfizerin ja Biontechin rokotteella, vaikka maa teki kahdenvälisen sopimuksen muutamaa päivää myöhemmin kuin EU?

Ensimmäiset koronarokotteet saapuivat maahamme joulun pyhinä. Ajankohta oli sairaanhoitopiirien mukaan hankala. Olivathan monet hoitotyötä tekevät lomilla. Niinpä rokotteita ei päästy antamaan heti siinä tahdissa kuin olisi ollut tarpeen.

Satasairaala antoi ensimmäisen rokotteen oman henkilökuntansa edustajalle 4. tammikuuta. Samana päivänä kerrottiin, että Raumalla terveydenhuollon henkilöstöä koskevat rokotukset käynnistyvät ko. viikon lopulla. Näin ei käynyt, vaan rokotukset päästiin käynnistämään vasta eilen keskiviikkona.

Tavallinen raumalainen saanee oman rokotteensa vasta lähes kesällä. Siihen on pitkä matka.

Rokottamistoiminnan aloittaminen ei ole ilmeisesti kovin helppo asia. Pelkästään rokotettavia varten tehtyjen ajanvarausjärjestelyjen luominen on vienyt monissa paikoissa päiviä. Miksi ihmeessä näitä järjestelmiä ei tehty jo viime kesän ja syksyn aikana?

Järjestelmien tulee olla valmiita silloin, kun taisto alkaa. Nyt näin ei näyttänyt olevan.