Liian pitkään lykätty päätös

Ajatus kevään kuntavaalien lykkäämisestä on auttamatta liian myöhässä. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti nosti asian esiin, mutta esitys ei saanut poliittista vastakaikua.

Vaikka siirto olisi tarpeellinenkin, on sen tiellä esteitä. On selvää, etteivät puolueet halua missään tapauksessa lykätä vaaleja esimerkiksi syksyyn.

Syykin on selvä. Puolueet ovat nähneet jo paljon aikaa ja vaivaa vaalien eteen. Mainoskampanjat on jo aloitettu tai ainakin valmiina alkamaan.

Poliittinen toiminta on jo naksautettu vaaliasentoon. Vaalien peruminen muuttaisi kaiken tämän. Osa ehdokkaistakin ehkä lipeäisi suostumuksestaan ja ruksaisi nimensä listalta.

Suomessa ei ole mahdollisuutta äänestää vaihtoehtoisilla tavoilla. Meillä ei ole postiäänestystä, meillä ei ole sähköistä äänestystä.

Voi kysyä miksei. Tässä olemme auttamatta myöhässä esimerkiksi naapuriamme Viroa.

Pandemiatilanteessa pitäisi ilman muuta olla muukin äänestystapa käytössä kuin perinteinen paikan päällä -äänestäminen.

Vaalien lykkääminen onkin noussut vaihtoehdoksi siksi, että muita vaihtoehtoja äänestää ei ole. Oikeuskanslerin lisäksi tiettävästi oikeusministeriön virkamiehet ovat tällä kannalla.

Taustalla on tärkeä periaate, demokratia. Se ei välttämättä toteudu, jos kaikille ei voida taata mahdollisuutta äänestää.

Koska etänä ei voi äänestää, voi koronavirustautia sairastavan tai sen vuoksi karanteeniin asetetun olla vaikea saada äänestettyä.

Kuka suostuu vaalitoimitsijaksi suorittamaan kotiäänestyksiä koronakodeissa?

Entä miten turvataan se, etteivät äänestäjät saa tartuntaa vaalipaikalla?

Kunnissa odotetaan ministeriöltä ohjeistuksia. Jos vaalit todella pidetään, vaatii se todella paljon myös mielikuvitusta kuntien vaaliviranomaisilta.

Luovia ratkaisuja kaivataan äänestyspaikoilla vaalien konkreettiseen toteuttamiseen.

”Meillä ei ole postiäänestystä eikä sähköistä äänestystä.”