Liigan alkaminen kiinnostaa nyt monia

Rauman kaltaisessa jääkiekkokaupungissa kotimaisen liigakauden alkaminen on aina iso puheenaihe. Tänä vuonna Liigan startti kiinnostaa tavallistakin suurempaa ihmisjoukkoa Rauman seudulla.

Useammasta syystä.

Urheilullisesti lähtöasetelmat ovat raumalaisittain kutkuttavat.

Rauman Lukko sijoittui kesken jääneellä viime kaudella toiseksi. Lukko olisi ollut vahva mestariehdokas pudotuspeleissä, mikäli ne olisi voitu järjestää.

Ensi viikolla alkavalla kaudella Lukon odotetaan jatkavan siitä, mihin se maaliskuussa jäi. Eikä näin ajatella vain Raumalla.

Jääkiekkolehden perinteisessä kyselyssä kymmenen median kiekkotoimittajista kaksi povaa Lukosta mestaria, kuusi finalistia ja kahdeksan mitalijoukkuetta.

Kiekon kääntöpuoli mietityttää kovasti myös niitä, jotka eivät urheilua aktiivisesti seuraa.

Lukon kotiotteluissa kävi viime kaudella keskimäärin yli 3 700 katsojaa. Ja näitä otteluita on talven mittaan 30–40 eli vähintään yksi viikkoa kohti.

Korona-aikana tällaisiin väenpaljouksiin liittyy ilmeinen joukkotartunnan riski.

Ensimmäinen ottelu Äijänsuolla pelataan ensi viikon perjantaina. Avoimia kysymyksiä on vielä sen niin paljon, ettei Lukko–Tappara-kärkimatsin lipunmyyntiä ole aloitettu.

Liigaseurat odottavat tällä viikolla päivitystä viranomaisten ohjeisiin. Paljonko halleihin voidaan ottaa yleisöä, ja millaisin järjestelyin?

Lukko pääsi testaamaan poikkeusolojen toimintaa Pitsiturnauksessa, josta selvittiin ilman tartuntoja.

Tartuntoja ei ilmeisesti ole tullut myöskään jalkapallon Veikkausliigan ottelutapahtumista, joissa katsojia on ollut 155 000. Merkittävä ero toki on, että jalkapalloa pelataan ulkona.

Ottelut ja tapahtumat tarjoavat ihmisille elämyksiä, yhteisöllisyyttä ja puheenaiheita. Liigaotteluissa käy saman verran katsojia kuin teattereissa.

Tapahtuma-ala on myös tärkeä ja kasvava työllistäjä. Tiukat koronarajoitukset uhkaavat kaataa yrityksiä ja alan toimijoita.