Liigaseurojen toiminta näyttää kummalliselta

Liigakiekkoa pelataan tällä hetkellä tyhjille katsomoille.

Jääkiekon liigaseurojen toiminta koronakriisin aikana näyttää kummalliselta. Ensin lomautetaan henkilöstöä ja neuvotellaan tuntuvat leikkaukset palkkoihin – ja sitten pestataan uusia pelaajia.

Niin ovat tehneet melkein kaikki viisitoista suomalaisseuraa.

Kun talous on ahtaalla, niin eikö menoja pitäisi pyrkiä pienentämään kaikin mahdollisin keinoin? Varsinkaan, kun SM-liigasta ei urheilullisin perustein voi pudota?

”Se on täysin relevantti kysymys. Se varmasti ihmetyttää ja on myös herättänyt seurojen sisälläkin keskustelua”, myönsi SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen (LS 30.1.).

Toki pelaajien, tähtienkin, palkkapyynnöt loppukaudesta ovat poikkeuksellisen alhaisia. Korona kurittaa ammattiurheilua kaikkialla. Monissa sarjoissa pelataan tynkäkausi, kaikissa ei sitäkään.

Ammattiurheilu on Suomessa huonosti kannattavaa bisnestä. Taloudellista voittoa ei yleensä edes tavoitella, vaan pyritään nollatulokseen.

Tässä yritystoiminnan erikoisessa alalajissa liikevoitosta tai käyttökatteesta puhutaan vähän. Menestyksellä tarkoitetaan useimmiten mestaruuksia, mitaleita tai ainakin hyvänä pidettäviä sarjasijoituksia.

Vaikka toiminta näyttää erikoiselta, niin kyllä sitä ymmärtääkin voi. Ammattiurheilussa joukkue on se tuote, jota myydään.

Seuroissa ainakin toivotaan, että keväällä halleihin saisi taas katsojiakin ottaa. Siksi ne ovat valmiita ottamaan taloudellista riskiä tässä vaiheessa.

Hiltunen muistutti, että nyt rakennetaan jo ensi kautta. ”Vetämällä kaikki kustannukset nolliin olisi hyvin vaikea aloittaa kaikkea alusta syksyllä”, hän sanoi tarkoittaen muun muassa kausikortti- ja yritysmyyntiä.

Arvostelua on herättänyt, että valtiontukea saavat myös Rauman Lukko Oy:n kaltaiset seurat, joilla on vakavarainen tausta. Mikseivät saisi, kun kustannustuen kriteerit kiistatta täyttyvät? Liigaseurojen koronan vuoksi menettämät tulot lasketaan miljoonissa ja tuissa puhutaan sadoistatuhansista euroista.