Liikunta tuo säästöä yhteiskunnalle

Liikkumattomuus ja etenkin lasten sekä nuorten liikkuminen ovat puhuttaneet vuosia. Länsi-Suomenkin sivuilla on asiaa pidetty aktiivisesti esillä.

Aiheeseen tarttui taannoin muun muassa arvostettu urheiluortopedi Lasse Lempainen (LS 30.10.), joka totesi haastattelussa, että lasten kaikenlainen liikkuminen on tärkeää. Liikuntaa pitäisi pystyä hänen mukaansa tarjoamaan lapsille mieluusti heti koulupäivän jälkeen iltapäivätoiminnan muodossa.

Lempainen on ajatuksineen oikeassa. Kaikilla lapsilla ja nuorilla pitää olla mahdollisuus oppia perusliikuntataidot, koska ne mahdollistavat pystyvyyden tunteen ja kyvyn liikkua myös tulevaisuudessa. Perusliikuntataitojen oppiminen on yhdenvertaisuuskysymys, jossa koulujen, olosuhteiden ja perheiden rooli korostuu.

Lasten riittävä liikunta on myös suoraa säästöä yhteiskunnalle, ja erittäin tärkeää ennaltaehkäisevää työtä terveyden näkökulmasta.

Valtaosa yli 18-vuotiaista suomalaisista pitää tärkeänä, että kaikille tarjotaan mahdollisuus oppia uintia, hiihtoa ja luistelua, tämä selviää Jääkiekkoliiton, Hiihtoliiton ja Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilaamasta kyselystä. Tyypillisimmin kyseiset taidot opitaan perheenjäsenten opastuksella alakouluikään mennessä.

Koulun merkitys liikuntataitojen oppimisessa on iso, sillä perheillä on hyvin erilaiset mahdollisuudet tukea lapsen liikuntataitojen oppimista. Esteeksi harrastamiselle voivat nousta esimerkiksi välineiden puute ja harrastamisen kustannukset. Koulussa kaikilla lapsilla on mahdollisuus oppia eri liikuntataitoja, myös heillä, joilla ei ole eri syistä siihen mahdollisuutta vapaa-ajalla.

Hyvät kansalliset liikuntataidot mahdollistavat aktiivisen elämäntavan.

Tällä hetkellä suomalaisista yli 18-vuotiaista 53 prosenttia osaa uida vähintään 200 metriä syvässä vedessä, 41 prosenttia pystyy hiihtämään useita kilometrejä sujuvasti vaihtelevassa maastossa ja 28 prosenttia pystyy luistelemaan pidempiä matkoja.

Kansallisten liikuntataitojen tulisi myös jatkossa mahdollistaa monipuolinen liikunnan ilo ja aktiivinen luonnossa liikkuminen läpi elämän.