Kovia panoksia käyttävät nyt oppositioon jääneet puolueet yhdessä ammattiliittojen kanssa. Tilanteessa käytetään surutta hyväksi liittojen ja puolueiden hyväuskoisia jäseniä, joille syötetään mielikuvaa kaikkien työnantajien olevan riistäjiä. Hyväuskoisuudessa ei ole mitään vikaa, vaan vika on täysin tämän hyväksikäyttäjissä.
Liittojen ja opposition toiminta on nyt niin edesvastuutonta, ettei sitä voi ymmärtää. Oman huippupalkkaisen toimen menettämisen pelon varjolla ollaan valmiit työntämään kaikki muut jyrkänteeltä alas, totuudesta välittämättä.
Ei ole nykyhallituksen vika, ettei meillä ole lääkäreitä ja hoitajia tarpeeksi, eikä korkeille polttoaineiden hinnoillekaan hallituksesta syytä löydy. Edellisen hallituksen toimet mahdollistivat esim. nykyisen keikkalääkärien huimat palkkiot. Ei ollut punavihreillä edes sen vertaa järkeä, että olisi ensin avattu riittävästi koulutuspaikkoja ja vasta sen jälkeen alettu sopimaan hoitotakuista ja hoitajamitoituksista. Kaikkein ensimmäinen toimenpide olisi tietenkin ollut kaikelle tälle rahoituksen järjestäminen. Vaan rahat ja koulutuspaikat sivuutettiin kaikista varoituksista huolimatta. Nyt on helppo syyttää uutta hallitusta.
Suomi on laman kynnyksellä, jos ei ole jo lamassa ja tästäkään ei voi syyttää nykyistä hallitusta. Konkursseja tullaan näkemään kiihtyvään tahtiin ilman lakkojakin. Varmaa on, etteivät lakot auta yrityksiä selviämään tulevista ajoista.
Yritysten tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Palkansaajat saavat siitä osuutensa rahana, jota myös palkaksi kutsutaan. Tämä on perusasia, jonka kaikkien luulisi myöntävän. Yritykseltä kun loppuu kyky maksaa palkkaa, loppuu kaikki muukin – vanha sanonta, ettei lypsävää lehmää kannata tappaa, toimii hyvin tässäkin.
Yhtä selvä asia on, että palkan eteen tulee tehdä työtä. Tämä asia helposti unohdetaan ja pidetään ääntä vain työnantajan velvollisuuksista. Miksi palkansaajajärjestöt henkilöstöineen ei pidä yhtä suurta huolta myös sopimuksissa sovituista työntekijöiden velvollisuuksista?
Työstä saa siis palkkaa, mutta miksi sitten työn tekemättä jättämisestä pitäisi saada sama korvaus? Onko esim. sairastuminen aina työnantajan vika? Ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuuden voi korvata vaikka pekkasilla, tai muulla vapaalla, jolloin siitä ei koidu ansionmenetystä.
Tuorein esimerkki miten käy, kun viivan alle ei jää enää tarpeeksi, on ilmoitus Stora Ensolta: Sunilan sellutehtaan sulkeminen. Ja miten reagoi SDP? Tekee muutaman kansanedustajan voimalla asiasta kirjallisen kysymyksen valtioneuvostolle. Tekikö SDP kyselyn myös vihreiden toimesta, kun nämä irtisanoivat henkilöstöään?
Toisaalla itketään, ettei työttömän kannata ottaa työtä vastaan, kun erilaisia korvauksia saa jopa palkkaa enemmän. Nyt kun tätä kannustinloukkua ollaan pienentämässä, nostetaan meteli työttömyysturvan heikentämisestä. Ansiosidonnaisen korvauksen pienentäminen on juurikin kannustinloukun purkamista.
Ja jos liitoille olisi erityisen tärkeää pitää korvaukset ja muut etuudet ennallaan, niin ei kukaan ole kieltämässä liittoja korvaamaan näitä leikkauksia itse. Toisten rahoja on aina helppo käyttää (ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset maksatetaan työttömyyskassojen kautta, mutta pääasiallinen maksaja on silti valtio). Kovin helposti ei löydä mainintaa peruspäivärahan nostamisesta, mutta silti on hyvin pidetty esillä kaikkein pienituloisimmilta leikkaamisesta.
Avataan vielä lakkoja ja lakko-oikeuksiin puuttumista. Ennen kuin mennään tästä eteenpäin, pitää muistaa, ettemme elä enää sortoaikaa. Yleislakolle ja muille suurille lakoille on joskus ollut oikeutuksensa ja tällä liitot vieläkin ratsastavat.
Lakko-oikeuden rajoittamisesta on nostettu elämää suurempi kysymys, mutta pari vuotta sitten nyt pääelämöitsijä SDP itse äänesti lakko-oikeuden rajoittamisen puolesta.
Poliittisten lakkojen oikeellisuuttakaan en ymmärrä, koska Suomessa on vapailla vaaleilla valittu eduskunta ja sen joukosta muodostettu hallitus. Onko kyse jo maanpetoksesta, toimitaan kuitenkin maan laillisesti valittua hallitusta vastaan?
Opiskelijoiltakin leikataan ja ihan kohtuullista se onkin. Jos ei 40 % alennus (kohtuuton vaatimus, kun pitäisi valmistua suunnitellussa aikataulussa?) opintolainasta ole riittävä etu kaiken muun päälle, niin sitten on parempi lopettaa opiskelut ja mennä töihin.
Maahanmuuttajia kaivataan hurjia määriä ja jollain vääristetyllä matematiikalla sitä pidetään kannattavana. Jos ei omalla palkalla, ilman tukia tule toimeen, niin valtio on nettomaksaja. PS:n vaatima palkan alarajakaan ei riitä kääntämään tätä vielä valtiolle voitolliseksi. Ammattiliitoille kaikki kyllä kelvannee, sillä himoitsevat lisää jäseniä pois lähteneiden tilalle.
Huippu- ja alemmankin tason osaajia kyllä pääsee Suomeen töihin nyt ja jatkossakin. Noissa piireissä Suomesta tiedetään ainakin korkea tuloveroprosentti ja jäätävät ylino- peussakot. Rasismi ja työluvan saannin vaikeus ei taida olla top 50 listassa syinä olla hakeutumatta Suomeen töihin.
Mika KorteniemiRauman Perussuomalaiset