Loma on tarpeen kaikissa hommissa

Miksei opiskelijoilla ole oikeutta lepoon ja lomaan, kysyi Suomen ylioppilaskuntien liitto kannanotossaan, josta virisi vilkas ja jopa kiihkeä keskustelu.

SYL pitää haasteellisena, että muun Suomen lomaillessa suurin osa korkeakouluopiskelijoista elättää itsensä kesätöillä. Ratkaisuksi liitto tarjosi perustuloa.

Vaatimusta pidettiin röyhkeänä, ovathan opiskelijat aina kesäisin töissä käyneet – eikä se ole heitä uuvuttanut, usein päinvastoin.

Näin kommentoineet keski-ikäiset saattoivat myös todeta, että lukuvuodet ovat selvästi lyhyempiä kuin vuodet työelämässä.

Ja kenties vielä lisätä, että ottaisivat opiskelijat lainaa. Niin mekin teimme, ja maksoimme sen aika nopeasti pois, kun hyviin hommiin pääsimme.

Ennen oli ennen, nyt on nyt. Jaksaminen on noussut ongelmaksi opiskelussa. Stressiä nostatti muun muassa opintotukikuukausien vähentäminen.

Jaksaminen on koetuksella jo lukiossa, kuten Rauman Lyseon rehtori Matti Saarivuori kertoi (LS 19.5.). Eläkkeelle siirtyvä pitkän linjan opettaja sanoi pelkäävänsä, että lukiosta tulee liian kovaa suorittamista.

Korkeakoulututkinto toki edelleen helpottaa työllistymistä, muttei entiseen tapaan takaa hyväpalkkaista vakituista työpaikkaa.

Opetusministeri Li Andersson sanoi pitävänsä erittäin tervetulleena jatkokeskusteluja opiskelijoiden jaksamisesta. Ministeri huomautti, että samankaltaisessa tilanteessa ovat myös pätkätyöläiset ja yrittäjät.

Siksi Anderssonin mukaan ei voida luoda erillisiä järjestelmiä, joilla opiskelijoiden toimeentulo turvataan loma-aikana.

Vuosiloman pituus Suomessa on tyypillisesti neljä viikkoa suvella ja viikko talvella, mikä vastaa yleistä eurooppalaista tasoa.

Lukuisat tutkimukset vahvistavat, että loma on tarpeen kaikille. Myös innostavaa työtä tekeville, yrittäjille ja tietysti myös opiskelijoille.

Eri asia on, miten loma kustannetaan.

”Muun Suomen lomaillessa suurin osa korkeakouluopiskelijoista elättää itsensä kesätöillä.”