Kesää on vielä jäljellä, vaikka monen nenässä jo syksy kipristeleekin. Kesään ja kesälomaan kuuluvat perinteisesti monenmoiset herkut mansikoista grillimakkaraan. Kesäaikana suomalaiset kuluttavat myös alkoholia enemmän kuin muulloin.
Kun arki alkaa, voi erityisesti alkoholin vähentäminen olla vaikeaa. Lomajuominen jää helposti päälle. Viiniä ja olutta kuluu, vaikka seuraavana päivänä olisikin töitä. Tämä näkyy myös Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämän Päihdeneuvontapuhelimen yhteydenotoissa mutta myös paikallisissa päihdepalveluissa.
Positiivista asiassa on kuitenkin se, että ihmiset uskaltavat ongelmatilanteissa hakea apua nopeastikin. Monet vakavammat ongelmat ovat ehkäistävissä, jos omaan riskijuomiseen havahtuu riittävän aikaisin.
Terassilta töihin -kampanja kannustaa tarkkailemaan omaa alkoholinkäyttöä. Kampanjan tiimoilta on kehitelty puhelimeen saatava OttoMitta -sovellus. On nimittäin hyvin tavallista, että itse aliarvioi omaa alkoholinkulutusta, sillä sitä on vaikea hahmottaa ilman kirjanpitoa.
Käypä hoito -suositusten mukaan korkean riskin taso on terveillä työikäisillä miehillä 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa. Tämä katsotaan hälytysrajaksi, jolloin viimeistään alkoholinkäyttöä tulisi vähentää.
Suositusten mukaan terveen aikuisen miehen kohtalaisen riskin taso on 14 annosta viikossa ja naisilla vain puolet siitä eli 7.
Suomessa maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia. Turvallista alkoholin käytön rajaa on vaikea asettaa, koska maksalle aiheutuva haittaa riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä ja tupakoinnista.
Tutkimusten mukaan humalahakuinen juominen tyhjään vatsaan vahingoittaa sisäelimiä enemmän kuin kohtuullinen alkoholinkäyttö aterian yhteydessä.
Jos loman loputtua tuntuu siltä, että alkoholinkäyttöä ei saa itse vähennettyä, asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi työterveyden tai terveyskeskuksen hoitajan kanssa ja saada sitä kautta asiantuntevaa apua.