Loppukiriä ja talvisodan henkeä

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat torstain tiedotustilaisuudessa, että Suomeen tulee kolmen viikon sulkutila maaliskuussa.

Käytännössä se tarkoittaa muun muassa peruskoulun yläluokkien etäopetusta, yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastusten keskeyttämistä ja ravintoloiden sulkemista – ruuan ulosmyynti kuitenkin sallitaan.

Kansalaisten jaksaminen on koetuksella, eikä ihme. Hallitus on viestittänyt koko talven, miten koronatilanne on veitsen terällä.

”On käytetty sanavalintoja, loppusuora aukeaa, loppukiri, valoa tunnelin päässä. Ne ovat minusta myös rohkaisuja siihen, että jaksetaan vielä hetki, jaksetaan nyt tosissaan”, sanoi ministeri Annika Saarikko (kesk.) torstain infossa.

Sanavalinnat ärsyttivät monia suomalaisia. Loppukiristä voisi puhua, jos kestettävänä olisi enää kolmen viikon sulku.

Mutta kun niin ei ole.

Sulun päättymisen jälkeen, maaliskuun lopulla, on niin sanotusti tilanne yhä päällä Suomessa. Siihen mennessä on ehditty rokottaa vasta riskiryhmät, nekin vain pääsääntöisesti ja kertaalleen.

Nyt tarvitaan voimakkaampia toimia, jotta kesä olisi parempi ja voisimme elää normaalimmin, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.). Lisäten heti perään, ettei siitäkään varmuutta ole.

Tämä juuri tuskastuttaa. Pitäisi jaksaa tsempata ja uskoa parempaan huomiseen – joka tuntuu tämän tästä karkaavan pilvien lailla kauemmas.

Varsinkin rokotusten viivästyminen ottaa lujille. Ainakaan sitä ei voi panna hallituksen piikkiin.

Raumalla sote-johtaja Satu Helin haastoi viime viikolla kaikki kaupunkilaiset tekemään parhaansa. ”Tässä tarvitaan nyt talvisodan henkeä yhteisen vihollisen taltuttamiseksi”, hän sanoi (LS 17.2.).

Kommenttia kritisoivat monet raumalaiset, jotka kokivat toimineensa juuri niin koko talven. Heitä ei voi syyllistää siitä, että Rauman telakasta tuli Suomen pahin koronalinko.

”Työasuihin pukeutuneita herroja saattaa olla 6–7 samassa pikkubussissa ilman maskia rinta rinnan. Ihmetyttää ihan käsittämättömällä tavalla”, sanoi Helin itse Ylen A-studion haastattelussa.