Lounais-Suomi ruokkii puolen maata

Euralainen maajussi Esa Mäkitalo perusti salaattitehtaan Euraan. Startti on räväkkä. Parin viikon päästä Mäkitalon Farmin annossalaatit ilmestyvät myyntiin Suomen suurimpiin kauppaketjuihin (LS 30.3.).

Kariniemen entiseen broileritehtaaseen sijoittuneen Mäkitalon tavoite on kunnianhimoinen: muutamassa vuodessa markkinajohtajaksi.

Haastajan mahdollisuuksia menestyä parantaa se, että vahvat trendit tukevat salaattimarkkinan kasvua.

Salaatit ovat lähiruokaa. Esimerkiksi vihannekset tulevat Laitilasta ja broilerinlihat Raumalta.

”Tässä lähialueella tuotetaan kaikkea, niin miksei sitä osaamista lyötäisi yhteen. Salaatti on vielä sellainen tuote, että mitä nopeammin sen saa pellolta kauppaan, niin sen parempi”, Mäkitalo sanoi.

Lupaavalta kuulostava yritystarina alleviivaa Lounais-Suomen elintarvikeklusterin monipuolisuutta. Satakunta ja Varsinais-Suomi ruokkivat puolen maata – jos ei nyt ihan kirjaimellisesti tuota lueta.

HKScanin Rauman uuden tehtaan teurastuslinja vaihdettiin vaiheittain uuteen viikonloppuisin. Tuotanto rullasi jokseenkin keskeytyksettä.

Lihatalon Suomen bisneksistä vastaava johtaja Jari Leija hehkutti, että nyt Raumalla on ”maailman parhaat laitteet” ja kehitystyö voi toden teolla alkaa (LS 1.4.).

HKScan (Kariniemen) kisaa tiukasti markkinajohtajuudesta Atrian kanssa. Atria on myös investoimassa isosti.

Suuret satsaukset todennäköisesti kannattavat, sillä trendit takaavat broilerimarkkinan kasvun.

Härkistuotteista tunnettu Verso Food palaa suomalaiseen omistukseen. Raisio ostaa Verson norjalaiselta Kavlilta.

Nopeasti kasvaneen ja laajentuneen Verso Foodin toiminta on vielä tappiollista, mutta Raisio haistaa hyvän bisneksen paikan.

”Verso Foodin avulla saamme voimakkaasti kasvavan kasviproteiinimarkkinan johtajuuden Suomessa”, perusteli Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi.

Oras Groupin entinen vetäjä tietää hyvin, että vihertyvät trendit moninkertaistavat kasvisruuan markkinat.