Lukon koronarypäs herätti kysymyksiä

Lukon euroliigan ottelu jäi keskiviikkona pelaamatta, kun raumalaisjoukkueessa ilmeni toistakymmentä koronatartuntaa. Luvussa on mukana pelaajien lisäksi liigajoukkueen valmennus- tai huoltoryhmään kuuluvia.

Lukko joutui koronatapausten vuoksi siirtämään myös kotimaisen sarjan otteluitaan myöhempään ajankohtaan. Torstain tieto oli, että Lukko pelaisi Liigaa seuraavan kerran ensi keskiviikkona.

Tänään perjantaina testataan vielä kaikki ne, joiden testitulokset ovat olleet negatiivisia. Muutokset sarjaohjelmiin ovat mahdollisia.

Mitä Lukon koronarypäs kertoo? Ainakin Lukon tapaus osoitti, miten herkästi koronavirus tarttuu.

Eikä kyse ole yksittäistapauksesta. Samanlaisia ketjuja tulee tietoon siellä, täällä ja tuolla. Suomessa raportoitiin torstaina 1 344 uutta koronavirustartuntaa.

Todennäköisesti todelliset määrät ovat suurempia, sillä kaikkia lieväoireisia ei enää testata.

Täydellistä suojaa rokote ei anna virustartuntaa vastaan, mutta toimii kuitenkin tehokkaasti.

Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas huomautti, että ”70 prosenttia porukasta ei ole saanut tartuntaa, vaikka joukkue oli viikon reissussa”.

Ilman rokotuksia kaikki joukkueessa ja sen taustatiimissä olisivat todennäköisesti sairastuneet. Lukon liigajoukkue oli yötä päivää yhdessä sunnuntaista sunnuntaihin vieraspelikiertueella, jossa liikuttiin neljässä maassa.

Lukon tartunnat ovat olleet Kunnaksen mukaan lieviä tai oireettomia. Tartunnan saaneiden odotetaan toipuvan ilman sairaalahoitoa.

Rokottamattomien riski joutua erikoissairaanhoitoon on noin 20-kertainen ja tehohoitoon joutumisen riski yli 30-kertainen kahdesti rokotettuihin verrattuna.

Kesäkuusta lähtien sairaalahoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuus on ollut jyrkässä kasvussa rokottamattomien keskuudessa.

Riski ymmärretään ilmeisen hyvin, sillä yli 81 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista on ottanut kaksi koronapiikkiä.