Lummukkalainen Sote-malli

Esko Nikkari näytteli Pohjanmaa-elokuvassa yhtä Hakalan veljeksistä, jota nimismies kuulusteli Lummukan hiekkakuopan ammuskelusta. Kertoi lummukkalaisten laskeneen aikanaan järveä meinaten siitä peltoa. Järveä ei osattu laskea ja saivat rapakuopan, eli nyt ei ole järveä eikä peltoa.

Sanoin jo vuosia sitten, että jos Marinin hallituksen sote-malli toteutetaan, jää Satakuntaan 5–6 terveyskeskusta ja muutama aseman statuksella jatkava, jossa vierailee joka kuun toinen tiistai vaikkapa diabeteshoitaja, kunnes sekin lopetetaan vähäisen käytön ja kalliiden ylläpitokustannusten vuoksi.

Ei ole kauaa aikaa, kun Säkylän ja Köyliön alueella toimi kuusi virkalääkäriä ja hoitoon pääsi samana päivänä ja kuntien rahat riittivät.

Uusi Sote maksaa koko Suomessa useita miljardeja enemmän kuin vanha toimiva systeemi, koska nyt pyöritetään tehotonta hallintohimmeliä, jossa väliportaasta alkaen pyörii johtajaa johtajalle ilman, että kenelläkään olisi selvyyttä tulevasta.

Luottamushenkilöitäkin on tietojeni mukaan Satakunnassa 450 ja heistä ainoastaan aluehallitus tekee päätöksiä muiden toimiessa lausuntoautomaatteina.

Henkilöstön palkat harmonisoitiin korkeimpien mukaan ja IT-järjestelmien yhteensovittaminen tullee maksamaan Satakunnassakin kymmeniä miljoonia.

Kaksi uutta 150 miljoonan euron rakennusta tarvitaan, yllätysyllätys Poriin ja Raumalle. Rahat niihin saadaan ilmeisesti 20 pienempää terveyskeskusta lopettamalla.

Ainoa mistä olen kuullut yritettävän säästöjä aikaa, on Sote-yritysten hinnoittelu. Siellä taksat mitoitetaan alimman palvelutuottajan mukaan ja osa palveluista on jo lopetettu.

Oikein hyvin sopii Marinin hallituksen ideologiaan vai onko taustalla kateus?

Jos uusi hallitus ei räjäytä tätä lummukkalaista himmeliä nopeasti kuuta kiertävälle radalle ja keskity ainoastaan ratkomaan vanhasta mallista isompien kaupunkien terveyskeskusten ruuhkia, niin esimerkiksi Säkylälle ei jää muuta mahdollisuutta, kuin aloittaa neuvottelut Turun suunnan kanssa maakunnan vaihtamisesta ja saada terveyskeskus säilymään Säkylässä vaikkapa yläne-läisten asukkaiden voimin.

”Kaksi uutta 150 miljoonan euron rakennusta tarvitaan, yllätysyllätys Poriin ja Raumalle”

Jyrki Aaltonen

Säkylä