Luonnon mahtia!

Jokainen varmasti tietää luonnon, etenkin metsän, aiheuttavan meissä ihmeellisiä asioita. Luonto voi olla missä tahansa, millainen tahansa ja sinne voi mennä milloin tahansa. Luonto voi olla jollekulle pakollinen hengenveto arjen keskellä ja taas jollekulle toiselle lähes merkityksetön paikka täynnä puita, kasveja ja eläimiä.

Jos luonto ei sisälly omaan arvomaailmaan, ei sinne tule myöskään mentyä. Ilmiö on täysin inhimillinen ja ymmärrettävä. Luonnolla on lukuisia tutkittuja hyviä terveysvaikutuksia. Luonto lievittää muun muassa stressiä ja se tulee varmasti tarpeen monen nuoren kohdalla.

Jo pienikin hetki luonnon rauhassa laskee verenpainetta ja rauhoittaa. Erityisesti nuorten, joista varmasti monella on koulusta tai harrastuksista aiheutuvaa stressiä arjen keskellä, tulisi enemmän tai vähemmän liikkua luonnossa arjen tasapainottamiseksi.

Luonnossa vietetty aika voi liittyä mihin tahansa ja luontohetkeen voi myös yhdistää esimerkiksi kirjan lukemista tai muuta toimintaa. Monet luontopainotteiset harrastukset kuten partio ovat hyviä harrastusmuotoja, sillä luonnossa vietetyn ajan ohessa tulee myös opittua ja oltua ystävien kanssa. Ne ovat myös todella tärkeitä asioita.

Olen itse harrastunut partiota seitsemän vuotta ja oppinut arvostamaan ympäristömme kauneutta ja vapautta aivan uudella tavalla. Luonto on todella virkistävä tapa irtautua arjesta, vaikka nuotiokahvien kera. Mikäli metsä ei paikkana ole erityisen mieluisa, kannattaa siihen yhdistää esimerkiksi ystävät tai harrastus. Luonto saattaakin alkaa kuulostaa houkuttelevalta.

Toisaalta luontohetki voi olla pelkkää kuljeskelua, eikä ulkoiluun tarvitse aina yhdistää yhtään mitään tekemistä. Myös viikoittaista urheilua voi harrastaa luonnossa, kuten esimerkiksi lenkkeillä metsässä, juoksumatolla juoksun sijaan.

Nykypäivän nuorten elämä on täynnä erilaisia sosiaalisen median houkutuksia. On erittäin huolestuttavaa, mikäli kaunis luontomme jää internetin ja puhelimien varjoon.

Oskari Mustonen