”Luontokadon” torjunta vähentää hiilinieluja Koirat saavat haukkua pihalla

Kirjoittaja ehdottaa korvatulppia niille, joita häiritsee koiran haukkuminen omalla pihallaan kello 6–22.
Kirjoittaja ehdottaa korvatulppia niille, joita häiritsee koiran haukkuminen omalla pihallaan kello 6–22. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Vielä pari vuotta sitten paneelivihreät vaativat Suomen hiilinielujen kasvattamista. Hetki luultiin, että vihreiden ja Suomen metsäsektorin tavoitteet olisivat kerrankin samansuuntaiset. On tosiasia, että hyvin kasvava metsä sitoo parhaiten hiilidioksidia.

Siis hiilinielua voidaan kas- vattaa parhaiten mm. oikea-aikaisella taimikonhoidolla, vart- tuvien metsien harvennuksella ja lannoituksella.

Paneelivihreät säikähtivät, heidän todellinen tavoitteensa oli lisätä ympäristösektorin valvontaa yksityismetsissä. Hiilinielu piti nopeasti jättää taka-alalle ja mediaan tuotiin uusi uhkakuva ”luontokato”.

Todelliset tieteentekijät eivät ole pysyneet perässä näissä käänteissä.

Luontokadon todisteeksi riittää mediassa, että hömötiaisia on vähemmän lintulaudoilla.

Luontoa seuravana maaseudunihmisenä en puhuisi luontokadosta, vaan puhun luonnon jatkuvasta muutoksesta. Osa eläimistä, kasveista ja muista eliöistä sekä mik-robeista lisääntyy, osa taantuu. Luonnossa käydään aina taistelua reviireistä.

Toki ihminen on vuosituhansien aikana ollut luontoon vaikuttava tekijä.

Omassa ratsutilan lähiluonnossa ovat lisääntyneet esimerkiksi majavat, kauriit, haikarat, kurjet, hanhet, merikotkat, tuulihaukat, kottaraiset, pikkuvarpuset, ruisrääkkä ja kuusitiaiset.

”Luontokatoa” en näe, näen luonnon luonnollisen jatkuvan muutoksen.

Nykyiset lait Suomessa määrittelevät jo todella tiukasti yksityisen metsänomistajan toimintamahdollisuuksia. Luontokadon syiksi on tutkimatta otettu vain metsien, soiden ja peltojen hyödyntäminen.

Tietoisesti on unohdettu liikenneväylät, liikenne ja kaupunkirakentaminen. Tunninjuna-hankkeet ovat räikeitä esimerkkejä siitä, että luonto on vain tilapäinen este.

”Luontokadon todisteeksi riittää mediassa, että hömötiaisia on vähemmän lintulaudoilla.”

Ministeri Ohisalo totesi TV:ssä, että suojelualueet (14 % Suomen pinta-alasta) eivät riitä, vaan on ennallistettava pikaisesti talousmetsistä 30 % ja pidemmällä aikavälillä 100 %. Tämä on toteutuessaan järjetöntä sosialisointia. Ennallistamisessa metsien kasvu vähenee pysyvästi ja Suomen hiilinielut romahtavat.

Muistan Natura-tölmäyksen 20 vuoden takaa, se oli silloin maailman tärkein asia ja sillä sanottiin pelastuvan Suomen harvinaistuvat luontotyypit kuten tulvametsät. Presidentti Tarja Halonen oli tämän operaation henkinen johtaja.

Natura-alueet otettiin varsin kovakouraisesti. Nyt vuosikymmenten jälkeen tuntuu, että oliko Natura-alueilla mitään merkitystä luontotyyppeihin. Nyt puuhataan jättimäistä Natura 2:sta Ville Niinistön johdolla.

Jukka Tuori

agronomi

Sinä joka kirjoitit tekstareissa kennelistä naapurissasi verraten tätä siperianhuskyjen pitäjään (LS 25.10.). Mistä sinä tiedät, että kysymyksessä on kennel eli koirien kasvattaja?

Voihan yksityisellä henkilöllä olla myös useampi koira. Ei sitä ole missään kielletty.

Eikä missään ole säädetty koirien pihan kokoa. Jos kerran päivässä koirat saavat käydä lenkillä, niin se riittää. Ei monikaan koiran omistaja omakotitalossa käy kolmea lenkkiä päivässä kuten kerrostaloissa on olosuhteiden pakosta tehtävä.

Koirien haukkuminen kello 6–22 on sallittua omalla pihalla. Koska sinua se näyttää häiritsevän, kannattaa hankkia korvatulpat.

Helena Gröndahl