Luontoretkeilyä vastuullisesti

Retkeily ja ulkoilu luonnossa ovat ilahduttavasti lisääntyneet koronan myötä. Kun oman kodin seinät ovat tulleet jo tutuiksi, on ollut mukava lähteä perheen kanssa metsään. Lähiseudun luontokohteita ja nuotiopaikkoja on etsitty somessa ja kyselty tutuilta.

Parhaat vinkit on laitettu kiertoon muiden iloksi. Eteläisin kohde missä tähän mennessä olemme käyneet, on Laitilan Hautvuori ja pohjoisin Pinkjärvi. Pamprinniemi hurmasi kesällä ja Lapin Kauklaisten laavu pulkkamäkineen talvella.

Meillä Suomessa jokamiehen oikeudet takaavat jokaiselle vapauden samoilla metsissä, mutta mukana kulkee myös vastuu. Erityisesti näin keväällä täytyy miettiä metsän asukkaita. Pesimispuuhat ovat vauhdissa monella lajilla eikä meidän ihmisten tule häiritä luonnonvaraisten eläinten elämistä turhaan.

Miten käyttäydymme luonnossa ja mitä jätämme jälkeemme? Näille kannattaa suoda ajatus ennen kuin pakkaa repun.

Merkityillä poluilla kulkeminen säästää muuta metsää. Eväiden valinnassa kannattaa myös tehdä valintoja. Ovatko tripmehut oikea valinta vai kävisikö mieluummin omat mehupullot?

Itsestäänselvää pitäisi olla se, että jos jaksat viedä metsään repullisen eväitä, jaksat kantaa pois tyhjät pakkaukset ja kääreet. Kotona pitää vielä muistaa kierrättää nämä roskat oikein.

Nuotio luo tunnelmaa ja siinä on mukava lämmittää syötävää. Turvallinen tulenkäsittely on kaiken a ja o – kukaan ei halua jättää jälkeensä metsäpaloa tai kytevää laavua.

Näillä retkillä on ollut ilo tutustua aivan uusiin ihmisiin. Samalle nuotiolle tulevia ihmisiä on tervehditty ja keskusteltu mukavia. Joskus eväitä on vaihdettu puolin ja toisin, tarjottu loput kahvit tai lainattu sinappia. Tähän mennessä olemme tyytyneet eväissä perinteiseen grillimakkaraan, mutta mielessä siintää esimerkiksi täytekakun ”leipominen” trangialla. Myös leirikeittiössä voi kokeilla uutta ja erilaista!

Olen kokenut tärkeäksi opettaa lapsille luonnossa liikkumista. Se on liikuntaa, raitista ilmaa, rentoutumista, seikkailua ja elämyksiä.

Sari Pettersson

kuntavaaliehdokas (kok.), Rauma