Luukkonen tarttuu Rauma-laivan ruoriin

Kaupunginvaltuusto valitsi maanantai-iltana Johanna Luukkosen Rauman seuraavaksi kaupunginjohtajaksi. Hän on ensimmäinen nainen tässä tärkeässä tehtävässä.

Rauman kaupunginjohtajat ovat pitkään olleet demareita. Hyvä demariehdokas oli tälläkin kertaa tarjolla, Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen, mutta hän hävisi Luukkoselle äänin 24–19.

Valintaprosessista kaupunki saa täydet pisteet, alusta loppuun saakka.

Luukkonen tulee läheltä, Laitilasta. Hän on työskennellyt Laitilan kaupunginjohtajana viitisen vuotta.

Luukkosen työ ja varsinkin valinta seutukaupunkien puheenjohtajaksi pantiin Raumalla merkille.

Eläkkeelle jäämässä oleva kaupunginjohtaja Kari Koski on profiloitunut yritysten ja elinkeinoelämän asioiden junailijaksi.

Hän teki hartiavoimin töitä muun muassa telakan pelastamiseksi ja HKScanin Lakariin saamiseksi. Isoista hankkeista maalisuoralla on vielä Metsä Groupin sahainvestointi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi kertasi valtuustossa, että Raumalla määriteltiin ensin, millaista kaupunginjohtajaa haetaan.

Uudelta pomolta vaadittiin kuntahallinnon tuntemusta ja vahvaa johtamisosaamista. Taloutta pitää linjata, elinkeinoelämää ymmärtää, kokonaisuuksia hahmottaa – ja strategista näkemystä omata.

Painopiste työssä on keskittyminen ”sisäpolitiikkaan” eli kaupungin organisaatioon. Vetovoimaa tulisi vahvistaa.

Ja lisää vaatimuksia: pitää pystyä tekemään nopeita ratkaisuja, koviakin päätöksiä. On oltava valmis muuttamaan rakenteita. Ja tämä pitäisi tehdä ihmiset huomioiden ja pehmeitä arvoja vaalien.

Kontaktiverkon pitäisi olla valmis valtionhallintoon ja Helsinkiin. Sen lisäksi odotetaan panostusta maakunnalliseen yhteistyöhön ja vakuuttavaa toimintaa kaupungin keulakuvana.

Luukkonen näyttäisi saavan rastin useimpiin ruutuihin. Tehtävälista on niin pitkä, ettei kukaan siitä kunnialla yksin selviä. Rauma onkin täyttämässä kehitysjohtajan ja talousjohtajan avainpestit. Ja toimialajohtajilla on paljon annettavaa.