Maa joka ei tuota ruokaa kansalaisille

Osuuspankkiryhmän entinen pääjohtaja Reijo Karhiselle on annettu tehtäväksi selvittää ruuan hinnanmuodostusta. Karhinen totesi A-studion keskustelussa, että osapuolet pysyvät poteroissaan. Taitaa olla arka aihe niin kaupalle kuin teollisuudellekin. Maanviljelijät kertovat avoimesti omista tuloistaan.

En jaksa ymmärtää sitä asiaa, että maajussi vähtää kuraisilla pelloilla omilla kustannuksillaan, useimmiten lainarahalla hankitulla pellolla ja työkaluilla. Samainen maajussi saa 3 prosenttia koko ruisleivän hinnasta, jonka minä ostan.

Ruisleivän hinnasta välistä vetää 97 prosenttia jokin tuntematon anonyymi, joka ei edes välitä tai uskalla ilmoittaa omaa osuuttaan. Se on ylimielisyyttä ruuan tuottajaa ja kuluttajaa kohtaan.

Hyvin vahvana tulee tunne, että Suomen elintarviketeollisuuden ja kaupan yksikertainen tarkoitus on ajaa alas maamme maatalous hienovaraisesti ja huomaamatta. Kyllä kaikkien itsenäisten valtioiden tarkoitus on olla omavarainen ruokatuotannossa. Ei tuontitavara autuaaksi tee. Onko tämä nyt niin vaikea asia ymmärtää?

Tuet ovat aivan turha ottaa tähän keskusteluun. Koska jos ei suoraa, niin ainakin välillistä tukea saa niin elintarviketeollisuus kuin elintarvikekauppakin. Otetaanpa esimerkiksi kuntien ja kaupunkien kaavoitus, mikä tukee joka kunnassa niin teollisuutta kuin kaupan keskittymiä. Lukuja ei ole varmaan löydettävissä, mutta kyllä elintarvikekaupan ja elintarviketeollisuuden tuet lienevät samansuuntaisia kuin varsinaisen tuotannon.

Ihmeelliseltä tuntuu se, että hän joka tuottaa elintarvikkeen ei saa työstään kuin murto-osan. Muut saavat ottaa itselleen toisen tekemän tuoton. Eikö juuri näin toiminut torpparijärjestelmä?

Olen sitä mieltä, että se joka tekee työn, ansaitsee myös asianmukaisen korvauksen työstään ja työhön laitetusta panostuksestaan. Tämä on markkinataloutta. Lainaan Viron entisen Suomen suurlähettilään Jaak Jöeruut`in viisautta: Maailma on nykyään orientoitunut voittoon, kun sen pitäisi olla orientoitunut viisauteen.

Pertti Pokki

Laitila