Maailma tarvitsee USA:n ja Venäjän yhteistyötä

Kauan, vuosia sitten kun Venäjän ja Ukrainan ongelma oli alkutekijöissä totesin, että maailma tarvitsee USA:n ja Venäjän yhteistyötä. Samalla kehuin tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, joka jatkoi aikaisempien presidenttien aktiivista ulkopoliittista linjaa. Niihin on kuulunut hyvät naapurisuhteet.

Ukrainan tilanne oli jo silloin ikävä kansainvälinen ongelma. Ongelma, jossa sanan miekkaa ja aseita kalisteltiin Venäjän takapihalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kyllä sinäkin olit Venäjän kanssa lukuisissa neuvottelu- ja keskusteluyhteyksissä. Sinulla oli ja on hyvät, asialliset neuvottelusuhteet kaikkien suurvaltojen johtajien kanssa.

Kansainväliset neuvottelut eivät johtaneet yhteiseen rauhan sopimukseen. Neuvottelut siirtyivät kenraaleille.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Ukraina puolustaa itsenäisyyttään. Venäjä räikeästi rikkoo YK:n perussopimuksia. Tämän kaltaisessa suurvaltatilanteessa YK on hampaaton.

Länsi, Suomi mukana, auttaa Ukrainaa niin taloudellisesti ja sotilaallisesti. Lännen aseilla Ukraina on pärjännyt yllättävänkin hyvin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhannut käyttää ydinaseita. Tämä on iso kynnys. Putin on vaikeuksissa, näin myös arvaamaton?

Tilanne on vahvasti muodostunut suurvaltojen Venäjän ja USA:n väliseksi sotilaalliseksi, jopa ydinaseiden kalisteluksi.

Täydellisenä maallikkona olen sitä mieltä että Ukrainan ongelmaan ei löydy järjellistä, sotilaallista ratkaisua. Ukrainan ongelma ratkaistaan joko lyhyellä tai pitemmällä ajalla neuvotellen.

Vetovastuu näissä neuvotteluissa tulee olla USA:lla sekä Venäjällä ja Ukrainalla. Keskeinen rooli on myös Euroopan Unionilla.

Kaikesta huolimatta rohkenen olla sitä mieltä, että paras turva maailmanrauhalle on USA:n ja Venäjän yhteistyö.

En kannata sotilaallista loppuratkaisua, jossa saattaa olla mukana jonkinasteinen ydinaseen käyttö.

Kantani Natoon ei ole muuttunut. Suomen paikka on lännessä, Euroopan Unionissa, sekä täysivaltaisena idearikkaana, toimivana Naton jäsenenä.

Markku Palonen