Maailman katseet kohti Olkiluotoa

Myönnetään, otsikon väite on kovin raflaava. Siis repäisevä, huomiota herättävä. Suomi, Eurajoki ja Posiva ei ole ihan koko maailman huulilla – mutta Olkiluoto kiinnostaa juuri nyt maailmanlaajuisesti.

Posiva rakennuttaa Eurajoella maailman ensimmäistä ydinjätteen loppusijoituslaitosta. Yhtiö jätti käyttölupahakemuksen torstaina valtioneuvostolle.

Tällä tietoa Posiva voi saada luvan vuonna 2024, jonka jälkeen TVO:n ja Fortumin käytettyä ydinpolttoainetta saisi ruveta hautaamaan syvälle Olkiluodon peruskallioon.

BBC ehti käydä jo ennen Länsi-Suomea ja monet kansainväliset mediat haluaisivat visiitille, kertoi Posivan viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa, kun journalistimme tutustuivat kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakennustyömaahan syksyllä.

Britannian yleisradioyhtiön kiinnostus johtui luultavasti siitä, että maassa on päädytty samanlaiseen ydinjäteratkaisuun. Loppusijoituspaikkaa valitaan parhaillaan Britanniassa.

”Se on ajankohtainen asia muissakin maissa. Kansainvälisesti tulee olemaan tosi kova juttu, kun lähiaikoina haemme käyttölupaa loppusijoituslaitokselle”, Tuohimaa sanoi Länsi-Suomelle syksyllä.

Posivan malli on alkujaan ruotsalainen, mutta vuosikymmenten saatossa yhtiöön on kertynyt paljon omaa ainutlaatuista osaamista.

TVO-konserni pyrkii muuntamaan tätä tietotaitoaan vientituotteeksi eli rahaksi.

Uutta osaamista on syntynyt myös paikallisiin yrityksiin, kun Posiva on valmistuttanut laitteita, joita ei löydy valmiina tuotteina minkään yrityksen nettisivuilta.

Tarvetta ei ole ollut vaikkapa laitteelle, jolla raskas loppusijoituskapseli sujutetaan kallioreikään ilman ihmiskuljettajaa.

Ydinvoiman hyväksyntä on viime vuosina lisääntynyt monessa maassa. Tärkeimmät syyt muutoksen taustalla lienevät ilmastonäkökulma ja uskottava loppusijoitusratkaisu, jonka voi nyt omin silmin Eurajoella nähdä.

Toki toisissa maissa, esimerkiksi Saksassa, ydinvoima ajetaan alas. Hinta on kova niin euroissa kuin päästöissä mitattuna.