Maailman onnellisin kansa?

Hyvinvointialueet ovat heikentämässä palveluiden saatavuutta ja tasoa. Rahallisesta säästöstä tuskin kukaan voi antaa takuuta. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä ajatuksia hyvinvointialueen viranhaltijoiden ja valtuutettujen päässä pyörii, kun he iltaisin painavat päänsä tyynyyn.

Tällainen sekatyömies illalla levolle käydessään miettii muun muuassa seuraavanlaisia asioita:

Miksi ollaan ajamassa ihmiskeskeisiä palveluja alas?

Äänestäjien valtuuttamat aluevaltuutetut pitävät kokouksia, jotka ovat muodostuneet lähinnä kahvikerhoiksi. Yleisötilaisuudet eri kunnissa ovat lähinnä kuntalaisten ”tyynnyttämistä”; näissä yleisö on esittänyt kysymyksiä, mutta niihin ei ole osattu vastata, tai on vastattu vain kysymystä sivuten.

Miten kunnan pito- ja vetovoiman käy?

Entä hyvinvointialueen työntekijöiden lääkäreistä siistijöihin?

Työyhteisöjen, työympäristön ja työmatkojen muutokset laittavat ainakin eläkeikäiset miettimään, jatkavatko työtä.

Yksityispuolen toimijoilla on nyt ainakin hyvä tilaisuus palkata lisää työvoimaa.

Säästetään vähentämällä seiniä: lopetetaan terveyskeskuksia, vuodeosastoja, kuntoutus- ja arviointiyksiköitä, tehostetun palveluasumisen yksiköitä. Miten mielenterveys- sekä kehitysvammayksiköiden käy?

Kuitenkin se tiedetään, että tulevaisuudessa hoidettavien määrä kasvaa, ja lain mukainen huoneen paikkamäärä tulee olemaan 1–2 henkilöä, joten isommat huoneet on muutettava pienemmiksi.

Kysymys kuuluu, minne rakennetaan lisää, ja mitä se maksaa. Vai jätetäänkö vanhukset ja sairaat heitteille?

Nyt olisi kaikkien oikea aika myöntää, että tällä palveluverkkosuunnitelmalla niin palvelujen saatavuus kuin tasokin tulee huononemaan, niin pienissä kuin suurissakin kunnissa. Tähän tilanteeseen johtaneiden syyllisten etsiminen ei nyt ole ajankohtaista, vaan toimenpiteet suunnitelman korjaamiseksi ovat välttämättömiä. Vieläkö päättäjissä löytyy ihmissydämiä?

Rahaa on kohdennettava riittävästi tasa-arvoisen terveyden ja hyvinvoinnin tarpeisiin. Säästöt on haettava muusta kuin perusturvasta. Vai onko niin, että kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset?

Tiedän, että mielipidekirjoituksien todellinen vaikutus on valitettavan vähäinen. Toisaalta epäkohdista vaikeneminen on demokratian pahin vihollinen.

Vielä haluan nostaa kissan pöydälle. Aluevaltuutetut: te ette voi ulkoistaa lopullista vastuutanne. Teidän on valta ja vastuu. Vai ovatko aluevaalit vain teatteria? Toivon myös, että lehdissä julkaistaan äänestysten tulokset sekä äänestäjien nimet.

Joidenkin hyvinvointialueiden päättäjät ovatkin jo ilmaisseet tilanteen mahdottomuuden julkisuudessa.

Ennen nukahtamistani ristin käteni ja toivon, että tämä paha uni loppuu, ja aamulla herättyäni päättäjät ovat ”heränneet todellisuuteen”.

Hyvää yötä, Suomi!

Poliittisesti sitoutumaton

Matti Kalevi Haikonen

Säkylä