Maailman onnellisin luonnonkansa

Tiedotusvälineissä kerrottiin hiljan, että kaksi miljoonaa suomalaista menee mökeilleen kesäviikonloppuisin. Useimmiten tuo matka taittuu henkilöautolla ja keskimääräinen ajomatka on noin 200 km suuntaansa.

Luulenpa, että meidän maamme väkilukuun suhteutettuna tuollainen menettely on Euroopassa ja koko maailmassakin peräti poikkeuksellista.

Se kertoo siitä, että me olemme edelleenkin niin lähellä luontoa, että lähdemme melko kauaskin lataamaan henkisiä akkujamme mökille, merelle tai muualle luonnon helmaan.

Meillä on vielä edellisten sukupolvien perintönä todella vahva luontosuhde. Olemmehan asuneet vasta suhteellisen vähän aikaa kalustetuissa huoneissa ja pihkanhaju tuntuu vielä ainakin sieluissamme.

Järvien rannoilla ja harvaan asuttujen salomaiden pirteissä ovat kansamme juuret. Siksi luontosuhteemme on edelleen syvempi kuin vaikkapa keskieurooppalaisten kansojen, jotka ovat asuneet kaupungeissa ja tiiviissä yhdyskunnissa jo satoja vuosia.

Suomalaiset ovat aina kokeneet metsän turvakseen ja kodikseen. Vielä muutama sukupolvi sitten isovanhempamme asuttivat laajan maamme rantoja pienillä tiloilla eläen omavaraistaloudessa. Sukupolvien saatossa elämä on mennyt tietysti eteenpäin vaurastumisen myötä.

Tässä kiertokulussa kuitenkin nämä rakkaiksi käyneet lapsuuden maisemat ja kodikkaat paikat ovat tulleet seuraavien sukupolvien käyttöön. Jos sellaista perintöä ei ole ollut, on ostettu uusi paikka, mutta mielellään läheltä omia juuria.

Tämä on varmasti myös yksi syy siihen, että olemme tutkimusten mukaan maailman onnellisin kansa. Maamme on lähes käsittämättömällä tavalla noussut sadassa vuodessa köyhästä agraariyhteiskunnasta yhdeksi maailman kehittyneimmäksi valtioksi – mitataan sitä millä mittarilla tahansa.

Puhdas luonto, turvallisuus, vakaa yhteiskunta kaikkine toimintoineen ja melko tasaisesti jakaantuva hyvinvointi ovat pohjana hyvälle elämälle. Kun tähän lisätään vielä mielen ja sielun hoito mökeillä, ei ole mikään ihme, että me olemme tyytyväisiä ja onnellisia.

Mökki näyttää olevan jokaiselle se ikioma paratiisi, missä puuhastelu, saunominen ja yleensä vaan oleminen saa mielen rauhoittumaan ja lykkäämään aivoihin alfa-aaltoja.

Viikonlopun tai peräti kesäloman jälkeen stressi on poistunut. Mieli ja keho ovat valmiit uusiin ponnistuksiin.

”Mökki näyttää olevan se ikioma paratiisi, missä puuhastelu, saunominen ja yleensä vaan oleminen saa mielen rauhoittumaan.”

Lasse Kempas