Maajoukkueturnaus on tarpeeton riski

Maanantaina piti julkistaa Leijonien kokoonpano ensi viikolla Helsingissä järjestettävään Karjala-turnaukseen. Valintoja lykättiin loppuviikkoon, koska koronatartuntoja on muun muassa Jokerien joukkueessa, joka pelaa Venäjän sarjassa.

Normaalitilanteessa seurat, ja varsinkin kannattajat, toivovat näkevänsä monta oman pelaajan nimeä näillä listoilla.

Kutsu A-maajoukkueeseen koetaan palkinnoksi hyvin tehdystä työstä. Se vahvistaa itseluottamusta ja nostaa pelaajan arvoa – sekä seuran houkuttelevuutta työnantajana.

Poikkeusoloissa tämäkin on toisin. Nyt seurat päinvastoin pelkäävät pelaajiensa maajoukkuekomennuksia. Niitä pidetään turhan suurina riskeinä.

Syystäkin. Maaotteluissa on aina loukkaantumisen vaara. Pelaajan palkan maksavalle seuralle on kova kolaus, jos avainpelaaja palaa edustustehtävistä toipilaana.

Tällä kertaa pelaaja voi altistua myös koronalle. Se on kohtuuton riski turnauksessa, jonka urheilullinen arvo on kauniisti sanottuna kyseenalainen.

Karjala on osa vuosittaista EHT-kierrosta, jossa kaikki neljä vakiomaata järjestävät oman turnauksensa. Ottelut ovat näyttöpaikkoja matkalla MM-kisoihin tai olympialaisiin.

Suurin merkitys näillä turnauksilla on kiekkoliittojen taloudelle.

Jääkiekon euroliiga CHL päätettiin jo jättää kokonaan pelaamatta tällä kaudella. Esimerkiksi Rauman Lukon piti kohdata Sparta Praha, jonka kotimaan Tshekin koronatilanne on Euroopan pahimpia.

Raumalla tuskin isosti harmittaa, että mahdollisuus euroopanmestaruuteen meni sivu suun. Liiga on tärkeämpi.

Karjala tulisi perua ja keskittyä pitämään kansalliset sarjat käynnissä. Siinä on tekemistä ihan tarpeeksi. Koronan vuoksi otteluita on siirretty kaikissa huippuliigoissa, joista osa on paussilla.

Venäjä asetti oman sarjansa etusijalle ja ilmoitti lähettävänsä Helsinkiin nuorten maajoukkueen.

Samaan aikaan pelattavan Saksan-turnauksen Venäjä jätti kokonaan väliin. Niin tekivät myös Sveitsi ja Slovakia.