Maakuntaraja kuin Kiinan muuri?

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski ehdottaa Satakunnan yhdistämistä Varsinais-Suomeen. Maakuntaraja on ylitsepääsemätön ”Kiinan muuri”, kuvasi Koski mielipidekirjoituksessaan Satakunnan Kansassa.

Kosken mielestä nyt ylläpidetään kahdella pienellä alueella liian isoa ja kallista hallintoa.

Mikäli maakunnat yhdistettäisiin, syntyisi kaupunginjohtajan mukaan kasvukäytävä, joka vahvistaisi Lounais-Suomen kilpailukykyä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Tämän lehden lukijoille Kosken kuvaama ongelma on tuttu. Länsi-Suomen perinteisestä levikkialueesta merkittävä osa – Pyhäranta, Laitila ja Uusikaupunki – kuuluu Varsinais-Suomeen.

Naapurimaakunnasta käydään paljon Raumalla töissä, opiskelemassa ja vapaa-ajan aktiviteeteissa. Vastaavasti Rauman seudulta monen tie vie päivittäin Varsinais-Suomen puolelle.

Erityisen huolissaan Koski on ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta. Varoittavan esimerkin hän löytää läheltä, kotikaupunkinsa Uudenkaupungin näivettyvästä ammattioppilaitoksesta.

Kaupunginjohtaja niputtaisi lounaisrannikon ammatillisen koulutuksen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen vastasi Turun Sanomissa, ettei näe hallinnollista muuria.

Virtasen mielestä yhteistyötä tehdään paljon jo nyt, varsinkin Turun, Rauman ja Porin kaupunkien kesken.

Virtanen kommentoi, että yhdistymisen hyödyt ja haitat kannattaa varmaan selvittää – mikäli ”tällaista henkeä on laajemminkin”.

Yhdistetystä Lounais-Suomesta tulisi toiseksi suurin maakunta, yli 700 000 asukasta.

Nyt Varsinais-Suomi on kolmanneksi ja Satakunta seitsemänneksi suurin. Maakuntia on Suomessa kahdeksantoista plus Ahvenanmaa.

Monen raumalaisen mielestä tuntuisi arvatenkin mukavammalta, jos maakuntakeskus olisi Turku eikä Pori. Mutta mikä käytännössä muuttuisi?

”Kari Kosken mielestä nyt ylläpidetään liian isoa ja kallista hallintoa.”