Maanviljelijöille tarvitaan oma viestintätoimisto

Maanviljelijätaustaisten poliitikkojen ”loppumiseen” on monta luonnollistakin syytä. Ensinnäkin ammattikunta on vähentynyt murto-osaan 30 vuodessa ja samoin luonnollinen äänestäjäkunta on kuihtunut. Maatilojen lukumäärä putoaa piakkoin alle 40 000:een.

Toiseksi nykyiset maatalouden harjoittajat ovat kiireisiä liikemiehiä ja naisia, joilla ei ole mitään mahdollisuutta syventyä politiikkaan. Maatilat ovat nyt suuria yrityksiä.

Käytännön töiden lisäksi maatilaa on osattava johtaa ja myydä. Talouden hallinnan lisäksi luonnon ja erityisesti sääolosuhteiden huomioiminen vaatii jatkuvaa läsnäoloa ja nopeaa reagointia.

Kaupunkilaispoliitikolle maatalouden perusasioidenkin oppiminen vie vuosia, vaikka haluaisikin syventyä viljelijöiden ammatin haasteisiin. Kansanedustaja Sari Essayah on hieno esimerkki siitä, että maa- ja metsätalouden asiat voi oppia ja samalla ymmärtää niiden tärkeys koko tasavallalle.

Kansanedustajien ajasta kilpailee kymmenet muut tahot. Maatalous ei myöskään ole ollut ”muodissa” puolueiden sisällä ja puolueiden välisissä keskusteluissa.

Keskustalla, kokoomuksella ja ehkä Rkp:lläkin ovat vielä omat maa- ja metsätoimikunnat tai vastaavat. Niiden tuotokset eivät kuitenkaan etene puolueiden päätöksenteossa.

Kyllä nykyisen hallituksen aikana on toki puhuttu paljonkin turpeesta, turvepelloista ja metsistä. Keskustelua ovat hallinneet vihreät ministerit ja heidän poliittisina asiantuntijoinaan ovat paneelijohtajat.

Maa- ja metsätalouden harjoittajat ovat olleet vihreiden tehokkaassa viestinnässä ”roistoja”, pääsyyllisiä ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja oikeastaan kaikkeen. He haluavat tämän maankäyttösektorin tiukkaan ympäristöhallinnon valvontaan. Vasemmisto kokonaisuudessaan myhäilee tyytyväisenä, kun vihreät hoitavat heidän puolestaan likaisen työn yksityisen maanomistusoikeuden murentamisessa. Heidän tavoitteet etenevät!

Maanviljelijät tarvitsisivat oman viestintätoimiston, sellaisen, joita puolueet käyttävät ja jotka nykyisin korvaavat lähes kokonaan puoluetoimistot. Edunvalvonta ja rohkeat maa- ja metsätalouden ”lipunkantaja” tyypit ovat kadonneet.

Myös virallinen maa- ja metsätalouden tutkimus- ja kehitystoiminta on muuttunut rajusti. Arvostetut agronomitutkijat ovat ”vaihtaneet leiriä”, jotta palkanmaksu heille jatkuisi. Nyt tutkitaan vain maa- ja metsätalouden haittoja kehitystyön sijaan.

Onneksi kansainvälisellä sektorilla kehitystyö etenee.

Jukka Tuori
agronomi, MMM