Maapallo ja sen materiaalit

On tullut usein mietittyä, miksi meidät ihmiset on luotu juuri tänne maapallolle. Kiviplaneetalle, jossa on tämä universumin kaikki mahdolliset raaka-aineet käytettävissä, jopa kaikkein raskaimmat ja monimutkaisimmat useamman supernovasukupolven myötä syntyneet materiaalit.

Olen päätynyt siihen tosiasiaan, että nämä kaikki ovat täällä meidän käytettävissä ja parhaimman osaamisen myötä hyödynnettävissä, elinolosuhteiden ja ympäristömme ylläpidossa ja rakentamisessa.

Näiden aineiden ja materiaalien oikea käyttö onkin jo seuraava kysymys. Miksi ydin- aineistakin piti aluksi valmistaa tuhoamisvälineitä. Opettelemista parhaimpien ja hyödyllisten asioiden suhteen riittää niin, että ne olisivat kaikkien, jopa vastaan haraavien poliitikkojenkin mieleen, puhumattakaan heistä, jotka eivät ymmärrä, tai eivät ole pätkääkään kiinnostuneet todellisesta kehitystyöstä ja rakentamisen mahdollisuuksista.

Virossa onkin meneillään projekti, jossa selvitetään pien- ydinvoimaloiden rakentamista Viron energiatuotannon hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseksi. Nämä SRM-voimalat ovat olleet jo vuosikymmeniä laivojen energialähteinä ja niiden kehittämistä jatketaan useamman laitevalmistajan toimesta.

Meillä Suomessa mikään todellinen tuotekehitys ei ole mahdollista, ainakaan ydinlaitossektorilla ilman, että eduskunnan jarrumiehet olisivat poliittisine päätöksineen haraamassa vastaan, vaikka koko maailma tutkii asiaa ja rahoittaa kehitystoimintaa.

Olisihan nämä pienvoimalat erinomaisia juuri perusvoimantuotannossa ja edullisempia näihin valtaviin kolosseihin nähden, mitä Suomessa juuri nytkin yritetään saada valmiiksi, vaikka maailmalla on useita samoja laitoksia jo käytössä, ja rakentamiset on aloitettu myöhemmin. Maailman suurimman prototyypin rakentaminen on ollut liian suuri projekti näihin meidän ydinvoimarakentamisolosuhteisiin nähden.

Pieni muutaman sadan megawatin laitosyksikkö on ehdoton vaihtoehto ja niitä voi kytkeä useamman rinnakkain paikallisten energiatarpeiden mukaisesti, jolloin siirtokustannukset voi myös optimoida, sekä huolto- ja korjaustilanteet on mahdollista ajoittaa paremmin kuin suurten yksiköiden.

Mutta kun EI, sanovat nämä meidän keskeisimmät asioiden ja koko valtakunnan rakentajat. Enpä tiedä mitä rakentavat.

”Pieni muutaman sadan megawatin ydinvoimala on ehdoton vaihtoehto.”

Entinen vesi- ja ydinrakentaja