Maatalouspolitiikan teko on annettu vihreille - "Muualla Euroopassa ruuantuottajat ja jalostajat ovat kunniakansalaisia, miksei meillä?"

Etelä- ja Keski- Euroopassa kansainväliset vieraat viedään herkästi seudun maatiloille. Siellä paikallista tuotantoa esitellään ylpeänä ja ollaan vieraanvaraisia. Siellä kotimainen ruoka on tärkeä osa kulttuuria.

Myös EU:n virastojen käytävillä ja seminaareissa puhutaan maataloustuotannosta avoimesti, eikä siihen sisälly vähättelyä tai pilkkaa.

Poikkeuksena ovat lähes kaikki suomalaiset EU-parlamentin mepit, jotka puhuvat kotimaisesta maataloustuotannosta ongelmana ja EU:n maatalouspolitiikkaan kuuluvista maataloustuista halveksivaan sävyyn. Olisi väitöskirjan arvoinen asia tutkia, miksi suomalaiset puolueet poikkeavat eurooppalaisesta valtavirrasta.

Meillä kotimainen ruuan alkutuotanto, sen tekijät emännät ja isännät ovat syyllistettyinä mediassa päivittäin.

Tuntuu siltä, että nyt vihreät johtavat Suomen ”maatalouspolitiikkaa”. Heillä on tavoitteena nykymuotoisen maataloustuotannon ja metsätalouden alasajo. He haluavat saada pellot ja metsät ympäristöhallinnon komentoon.

Vihreiden mediadominointia ei perussuomalaisia lukuun ottamatta kukaan haasta. Perussuomalaisten voimaa heikentää se, että heillä on riveissä vielä vähän aitoja maatalouden osaajia. He kosivat nyt viljelijäväestöä. Vasemmistopuolueet taas hykertelevät käsiään, kun vihreät tekevät likaisen työn.

Kokoomus on ollut pitkään hampaaton maatalouspolitiikassa. Poikkeuksena oli Petteri Orvon maatalousministeripesti.
Ääntä puolueessa maatalousaiheissa käyttävät pääkaupunkiseudun lukuisat kansanedustajat. Heidän viesteissään paistaa vastakkainasettelu kaupunki/maaseutu ja amatöörimäisyys. He kilpailevat vihreiden kansanedustajien kanssa siitä kuka lausuu tai kirjoittaa ilkeämmin maanviljelijöistä.

He eivät saa yhtään ääntä pois vihreiden kannattajilta. Vihreät kansanedustajat on koulutettu viestintään. He käyttävät iskuissaan omia luotuja sanoja, joita muut eivät edes ymmärrä. Esimerkkinä tässä ovat ekosysteemipalvelut ja hiilinielut.

Entä keskusta? Siltä on pudonneet maatalouspuolueen ”suitset”. Keskustalla on ollut komennossa vahva ammattijärjestö MTK. Järjestö toimii kyllä hyvin Brysselissä, mutta kotimaassa myötäillään vain vihreiden ”maatalouspolitiikkaa”.
Keskustakaan ei halua kokoomuksen tavoin leimautua enää ”maalaisten” puolueeksi. Alueet, maakunnat ovat tulleet maatalouden tilalle. Jämerät maatalousosaajat puuttuvat nyt keskustasta. Valta on tärkeämpää kuin äänestäjien asiat.

On surullista, että porvaripuolueet virheellisesti imagosyistä hylkäävät uskollisimmat ja ahkerimmat kannattajansa. Muualla Euroopassa ruuantuottajat ja jalostajat ovat kunniakansalaisia. Miksi ei meillä?

Jukka Tuori
agronomi