Maauimala jäi vaille toivottua tukea

Raumalaisen ikuisuusaiheen eli maauimalan kunnostus on edennyt loppusuoralle ja allas avataan ensi vuoden kesänä yleisölle.

Asukkaat ja yritykset eivät kuitenkaan lähteneet kunnostustalkoisiin puuhamies Riku Räsäsen visioimalla tavalla.

Räsänen kertoi jo kesäkuussa (LS 4.6.) jääneensä hankkeen kanssa yksin. Mieltä painaa se, että jotkut leimasivat hankkeen hänen omaksi bisneksekseen.

Toistamiseen yrittäjä nosti asian esiin kaupungin tiedotteen kautta tällä viikolla kertomalla pettyneensä tuen puutteeseen.

Jostain syystä maauimalan remontti ei näyttäytynyt kaikkien silmissä koko Rauman yhteisenä hankkeena. Monella oli virheellinen kuva, että kyse on yrittäjän omasta liiketoiminnallisesta pyrkimyksestä.

Kun ihmisten käsitykset luisuivat väärille uomille, oli suuntaa enää vaikea korjatakaan. Varainhankinta ei onnistunut toivotusti, talkooväkeä ei ilmaantunut eivätkä edes yritykset lähteneet maauimalan pelastajiksi.

Yritysmaailman nihkeyttä voi hieman kummastella. Raumalaisittain on luonnollista, että yritykset tukevat junioriurheilua, nuorisotyötä tai vaikkapa mertensuojelua.

Miksei maauimala sopinut joukon jatkoksi? Ehkä some-kansan ohella myös yrityksissä uimalan pelastaminen peilautui virheellisesti bisneshankkeeksi.

Räsänen saattaa olla oikeilla jäljillä pohtiessaan, olisiko yhdistyspohjalta liikkeelle lähteminen saanut ihmiset mukaan tukemaan ja tekemään.

Nyt kunnostus tehtiin osakeyhtiön alla, ja se saattoi vaikuttaa mielikuviin, vaikka voittoa toiminnasta ei ole tiedossa.

Toisaalta sopii kysyä, olisiko kaupunki hyväksynyt kumppanikseen tuntemattoman henkilön ja tuntemattoman yhdistyksen ja laskenut niiden varaan miljoona euroa julkisia varoja. Tuskin olisi.

Maauimalan kohtalo oli Raumalla pitkään vaakalaudalla. Julkinen parku remontin perään oli suurta ja puolustajia kyllä riitti.

Lopulta ainoa, joka tarttui korjaushaasteeseen ja tarjoutui kaupungin kumppaniksi oli Räsänen. Ensi kesänä raumalaisten on viimein aika näyttää, kuinka paljon maauimalaa on Raumalla kaivattu.