Macronin voitto oli eduksi Euroopalle

Macron tietää hyvin, että kaikki eivät varsinaisesti äänestäneet häntä, vaan halusivat estää Le Penin voiton.

Emmanuel Macron jatkaa Ranskan presidenttinä. Istuva presidentti Macron sai noin 58 prosenttia annetuista äänistä. Haastaja Marine Le Penin kannatus jäi 42 prosenttiin.

Tulos sai Euroopan huokaisemaan helpotuksesta. Ranska jatkaa tutulla linjallaan.

Macronin jatko on eduksi Suomelle. Euroopan unionin yhtenäisyys ja toimivuus hyödyttävät pientä vientivetoista maata.

Voimme luottaa myös siihen, että Ranska tekee osansa Euroopan yhteisessä puolustuksessa – ja mikä tärkeintä: tukee Suomen Nato-jäsenyyttä.

Le Pen suhtautuu kriittisemmin niin EU:hun kuin Natoon.

Macronin jatko on eduksi Euroopan unionille ja Nato-maille. Vakaalle johtajuudelle ja yhteistyön politiikalle on nyt erityinen tilaus, kun Venäjän sotatoimet Ukrainassa luovat epävarmuutta.

Pitkään Euroopan johtotähti oli Saksan liittokansleri Angela Merkel. Macronilla on viimeistään nyt edellytykset ottaa vaativa päärooli.

EU-maiden rivit tulee pitää yhtenäisinä Venäjää vastaan, jotta rauha palaa Eurooppaan ja kansainvälisistä sopimuksista pidetään kiinni.

Yhtenäisyys on koetuksella, sillä näissäkin vaaleissa puhalsi protestihenki. Äänestysprosentti jäi totuttua alhaisemmaksi ja vanhojen valtapuolueiden yhteinen äänisaalis pienemmäksi kuin koskaan.

Äärioikeiston Le Pen keräsi kannatusta ranskalaisilta, jotka ovat eri syistä pettyneitä .vanhaan valtaan. ja väheksyvät kansainvälistä yhteistyötä. Sama ilmiö oli nostamassa Donald Trumpia USA:n presidentiksi ja irrottamassa Britanniaa Euroopan unionista.

Macron tekee viisaasti, jos hän kuuntelee ja arvostaa poliittisia vastustajiaan. Se on olennainen osa länsimaista demokratiaa ja sivistysvaltiomallia.

Vaikka tulos oli selvä, pinnan alle jää kuplimaan. Macronin suosio oli suurinta Pariisissa ja muissa isoissa kaupungeissa. Provinsseissa ja seutukaupungeissa Le Penin viesti upposi paremmin.

Sitä paitsi Macron tietää hyvin, että monet eivät varsinaisesti äänestäneet häntä, vaan halusivat estää Le Penin voiton.