Mara kysyy: kuinka kauan tämä jatkuu?

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara kantelee ruokaravintoloiden koronarajoituksista. Maran mukaan hallituksen päätöksen laillisuus tulee tutkia.

”Pandemia ja jo 21 kuukautta jatkuneet erilaiset rajoitukset ovat ajaneet yritykset, yrittäjät ja työntekijät erittäin ahtaalle. Tulevaisuuskin näyttää epävarmalta. Tämän takia on perusteltua, että valtioneuvoston päätöksen lainmukaisuus selvitetään”, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi totesi tiedotteessa.

Ruokaravintolat saavat tästä päivästä lähtien olla auki vain kello 18 saakka.

Koronapassilla saa jatkaa iltakahdeksaan, mutta alkoholijuomien anniskelu pitää kuitenkin lopettaa jo kello 17.

Näin on määrä mennä ainakin kolme viikkoa.

Mara huomautti, ettei Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ennen joulua esittänyt lausunnossaan ruokaravintoloille näin ankaria rajoituksia.

Korkean riskin kontakteja olisi pyrittävä nyt vähentämään hyvin nopeasti ja tehokkaasti niin, että koronapassilla ei voisi kiertää rajoituksia, sanoi THL:n johtaja Mika Salminen.

THL on aiemmin arvioinut muun muassa yökerhot ja tanssiravintolat korkean riskin paikoiksi, mutta pitänyt ruokaravintoloiden tartuntariskiä yhtä vähäisenä kuin esimerkiksi ruokakaupoissa, erikoisliikkeissä ja partureissa.

Mara ehdotti ennen joulua hallitukselle, että koronakierteen katkaisemiseksi ravintolaan pääsyyn vaadittaisiin aina joko täyttä rokotussarjaa tai sairastettua koronatautia.

Lapin mukaan ravintola- ja tapahtuma-alaa ei voi jatkuvasti rajoittaa rokottamattomien suojelemiseksi. Ravintolasulut ovat kova kolaus myös matkailulle.

Nyt alan yritykset ja työntekijät kysyvät, kauanko tilanne jatkuu: kolme kuukautta, kuusi kuukautta, kaksi vuotta?

Rokotukset purevat. Vaikka tartunnat ovat ennätystasolla, on sairaala- ja varsinkin tehohoitoon joutuneiden määrä pysynyt pelättyä pienempänä.

Muutamien viikkojen tiukat rajoitukset voivat riittää, kun kolmanteen rokotuskierrokseen saatiin vauhtia.