Marin ja Haavisto keräsivät kehuja

Suomalaiset onnittelivat toisiaan, kun pääministeri Sanna Marin sai kunnian poseerata Time-aikakauslehden kansikuvassa. Lehti esitteli sata nousevaa vaikuttajaa eri aloilta.

Jos tarkkoja ollaan, niin Marin oli yksi kuudesta kansikuvahenkilöstä. Amerikkalaislehden eri painoksissa kansikuvissa näkyvät myös Marcus Rashford, Dua Lipa, Brit Bennett, Telfer Clemens ja Maitreyi Ramakrishnan.

Onnittelut lukijalle, jos koko kuusikko on tuttuja nimiä. Tämän kirjoittaja tunnustaa, että osaisi ilman nettihakua kertoa vain kolmesta.

Jenkkilehdessä Marinia kehuu Norjan pääministeri Erna Solberg. Hän ei ole kollegaansa vielä kasvotusten tavannut, vaikka Marin aloitti pääministerinä jo edellisvuoden lopulla. Syynä on tietysti korona.

Verkon välityksellä pääministerit ovat toki keskustelleet. Solbergin mukaan naiset jakavat muun muassa vision digitalisaation edelläkävijöinä.

Kansainvälistä huomiota Marin on saanut suomalaisittain paljon, koska hän on nuori ja nainen. Se kun on yhä maailmalla melko harvinainen yhdistelmä pääministerille.

Solberg huomauttaa, ettei Marin mikään politiikan noviisi ole. Solberg arvioi Marinin osoittaneen pandemian aikana johtajuutta, joka ei ole ikäsidonnaista.

On paha paikka, olisi ulkoministeri Pekka Haavisto voinut vastata soittajalle maanantaina. Haavisto tapasi Pietarissa venäläiskollegansa Sergei Lavrovin.

Nämä kohtaamiset ovat usein hankalia, mutta aivan erityisesti tällä kertaa. Olihan EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell hiljattain tehnyt turhan reissun Lavrovin luokse. Paljon paremmin ei mennyt Ruotsin ulkoministeri Ann Lindellä, joka kävi Etyjin nimissä Venäjällä.

Haavisto selvisi erinomaisesti. Huolellisesti valmistautunut Haavisto onnistui perustelemaan hyvin niin Suomen kuin Euroopan unionin kannat – ja pitämään ne yhdessä.

Suomen viesti levisi melko laajasti Venäjällä, ja ulkoministerit sopivat päivän päätteeksi jatkavansa keskusteluja.

Venäjän karhu arvostaa Suomen leijonaa ja suoraa, asiallista puhetta.