Marinin yhteiskuntavastuu nostatti poliittiset intohimot pintaan

Pääministerin Sanna Marinin (sd) huomautus yritysten yhteiskuntavastuusta käynnisti julkisen politikoinnin jonkun puolesta tai jotain vastaan.

Pääministeri on huolissaan Jämän Kaipolan paperitehtaan, Naantalin Nesteen ja Lahden autokoritehtaan lopettamisista. Näiden seurauksena pitkälti yli 1000 työntekijää menettää työpaikkansa. Hän peräsi näinä vaikeina aikoina yhteiskuntavastuuta. Tämä oli joillekin poliittisesti liikaa.

Talouselämä-lehdessä Marin lisäsi vielä toteamalla, ettei voida luottaa siihen, että yritykset huolehtisivat ihmisistä. Marinin mielestä ihmisten huolehtimisessa näyttää nyt siltä, että vahvalla hyvinvointivaltiolla ja julkisella sektorilla on tarvetta tulevaisuudessakin. Miksi tämä haluttiin tulkita loukkaavaksi?

Suomen talouselämän vaikutusvaltaisempiin lukeutuva Björn Wahlroos huomautus on kuin vastaus Marinille, ettei yrityksille edes kuulu yhteiskuntavastuuta, vaan ihmisistä huolenpito kuuluu julkiselle vallalle. Wahlroos on tähdentänyt, että yritysten tehtävänä on tuottaa omistajilleen rahallista voittoa.

Wahlroos on siis erimieltä, mitä julkisuudessa on annettu ymmärtää, että yhteiskuntavastuuta olisi. Kyse ei ole verovelvoitteesta.

Marinin vetoomus nostatti poliittiset intohimot pintaan. Julkisuudessa yhdeksi tunteisiin vetoavaksi kohteeksi valikoitiin perheyritykset. Nekään eivät perheyrityksen ulkopuolisia hyvää hyvyyttään työllistä. Niin perheyritykset kuin muutkin yritykset työllistävät vain sen määrän tekijöitä, mitä tuotteen valmistus tai palvelun tuottaminen edellyttää. Tarpeen yli työllistämisen ei taloudellisesti ole järkevääkään.

Pentti Välimaa