Maskikohu kehiteltiin kokoomusta varten, kun nyrkki evättiin

Kasvomaskikohun tarkoitus on pikkuhiljaa valkenemassa. Merkit viittaavat siihen, että viime keväästä lähtien vellovaa kasvomaskikohua kehiteltiin kokoomuksen poliittisia tarpeita varten.

Kevään kynnyksellä kokoomustaustainen tasavallan presidentti Sauli Niinistön esitti nyrkkiä, joka olisi perustettu Sanna Marinin (sd) hallituksen yläpuolelle koronahoidon operatiiviseksi-nyrkiksi. Näin nyrkki olisi mahdollistanut koronaepidemian hoidossa myös kokoomukselle nykyistä näkyvämmän roolin.

Hallitus tyrmäsi nyrkin, mutta se sai tilalle kasvimaskikohun, jota mediassa politiikantekijät yhä ruokkivat jonkun puolesta tai jotain vastaan.

Keväällä havahduttiin, että meidän Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK) ei ollutkaan sairaaloiden ja hoitolaitosten käyttöön riittävästi käyttökelpoisia kasvomaskeja ja muita suojavarusteita. Niitä tilattiin Kiinasta, mutta siinä epäonnistuttiin. Se johti huoltokeskusjohtajan eroon.

Keväällä ei kasvomaskeja ollut tavalliselle kansalaisillekaan riittävästi. Silloin vasta käynnistyi kotimainen maskituotanto.

Suojavarustusten puutteista syytettiin vajaan puoli vuotta istunutta Sanna Marin hallitusta. Sen sijaan todelliset syylliset ovat aiemmat hallitukset, jotka jättivät varmistamatta HVK:n suojavarustetilanteen. Nykyhallitusta ennen kokoomus oli hallituksessa 12 vuotta.

Maskikohu sai lisäpotkua siitä, kun THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta heitti perustelemattoman maskisuosituksensa ohi johtamansa järjestön kannan.

Tervahaudan maskiheittoon kokoomus tarttui kuin ennakkotilauksesta. Maskikohun innoittamana kokoomusjohtaja Petteri Orpon yritti jopa erottaa sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun, jolle kuitenkin eduskunnan enemmistö anti luottamuksensa.

WHO:n ja terveysalan eurooppalaisen järjestön kevään selvityksen mukaan maskin vaikutus koronalta suojaamisessa oli vähäinen tai olematon. Nyt niin Suomessa kuin Euroopan muissakin maissa suositellaan kasvomaskin käyttöä. Siitä huolimatta Euroopan jalkapallopiireissä ei maskiin luoteta, koska ottelut palataan tyhjille katsomoille.

Pentti Välimaa

+