Maskilla vai ilman?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti torstaina poistaneensa yleisen maskisuosituksen Suomesta. Maskia voi toki edelleen käyttää oman harkinnan mukaan. Suosituksen päivitys ei myöskään koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen.

THL suosittelee myös edelleen kasvomaskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin. Samoin maskia on syytä käyttää niiden, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä.

Maskin käytön jatkaminen on hyvä ajatus erityisesti rokottamattomille sekä kaikille, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta.

Maskiväsymystä on ollut havaittavissa jo jonkin aikaa. Maskin käyttöön on liittynyt selvää turhautumista. Tilanne on ollut se, että käyttipä maskia tai ei, tartunnat ovat vuodenvaihteesta alkaen lisääntyneet hyökyaallon lailla. Omikronvariantti on näyttänyt mahtinsa myös maskeja vastaan.

Moni on tästä syystä kokenut maskin käytön turhaksi. Raumallakin maskittomia ihmisiä näkee enenevässä määrin muun muassa kaupoissa. Maski koetaan hiostavaksi ja epämukavaksi, vaikka sen käyttöön on jo parin vuoden ajan totuteltu.

Koronaepidemia on vellonut Rauman seudulla melkoisen aktiivisena jo kuukausien ajan. Iso osa kaupunkilaisista on siten virukseen jo törmännyt. Jos tauti on sairastettu lähiaikoina, ei maskin käyttö tunnu enää tarpeelliselta.

Myös THL:n mukaan kasvomaskien laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena estä merkittävästi viruksen leviämistä.

Koronaepidemian alussa puhuttiin paljon siitä, suojeleeko maski kantajaansa vai samassa tilassa olevia muita henkilöitä. Pitkään lääkärit ja muut asiantuntijat olivat sitä mieltä, että maski suojelee erityisesti muita henkilöitä.

Nyt kaikessa hiljaisuudessa käsitys on muuttunut päinvastaiseksi. Maskin uskotaan sittenkin suojaavan ennen muuta käyttäjää itseään.

Koronarokotukset ovatkin edelleen tehokkain keino suojautua virukselta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, suojaavat ne erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.