Maskit herättävät älyttömyyttä

Kuva: Juha Sinisalo

Tavallista ankarampi flunssa-aalto kurittaa niin perheitä kuin työyhteisöjäkin. Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoi Länsi-Suomen haastattelussa viime viikolla, että hengitysinfektioita on nyt todellakin runsaasti liikkeellä ja sairastavuutta paljon.

Eniten tautikierre on näkynyt lapsiperheissä, joissa tauti on seurannut toistaan lähes liukuhihnalla. Ja kun perheissä sairastetaan, vaikuttaa se myös työpaikkojen sairauspoissaoloihin. Vaikka työntekijä itse ei olisi sairas, saattaa kotona olla normaalia useammin sairastunut lapsi, joka kaipaa hoivaa.

Suomessa liikkuu ainakin kolmea merkittävää virusta: koronaa, influenssaa ja RS-virusta. Niiden lisäksi on paljon muita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia, kuten rhino- ja enterovirusta.

Uusitalo-Seppälä ei kuitenkaan usko, että koronavuosien ”flunssavaje” olisi saanut ihmiset sairastumaan normaalia helpommin. Väistämättä tulee mieleen, että jonkinlainen vaikutus pitkällä eristäytymisellä täytyy olla vastustuskykyyn.

Nyt kun tautiaalto jyllää, näkyy Raumallakin jälleen ihmisten yllä enemmän kasvomaskeja. Jo koronan aikana käytiin vääntöä siitä, ovatko maskit hyödyllisiä vai eivät. Oikein käytettynä ne suojaavat sekä käyttäjää, mutta vielä enemmän kanssaihmistä.

Maskit ovat herättäneet raumalaisnuorissa epätoivottua käytöstä. Eräs raumalainen jakoi oman kokemuksensa sosiaalisessa mediassa.

Hän kertoi käyttävänsä maskia lähinnä suojellakseen muita. Kauppareissullaan hän törmäsi ikävään ilmiöön, jossa nuori oli tullut hänen eteensä yskimään. Nuoren kanssa liikkeellä olleiden ystävien piti lopulta toppuutella toverinsa älyväläystä.

Mikä siinä onkaan, että juuri maski herättää meissä ihmisissä niin voimakkaita tunteita? Maskin käyttö on jokaisen oma asia, eikä siinä pitäisi olla muilla ”nokan koputtamista”. Kuulostaa myös ihan järkevältä, että tässä tautitilanteessa, ihan niin kuin korona-aikanakin, maskin käyttö voi vähentää tartuntoja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä liikkeellä.

Annetaan siis kanssaihmisten käyttää maskia ilman älyttömiä mielenosoituksia.