Maskit käyttöön ja turvavälit kuntoon

Kaikkien pitäisi ottaa jälleen maskit käyttöön ja huolehtia turvaväleistä. Niin toivoi Rauman tartuntataudeista vastaava lääkäri Katrimari Salmela Länsi-Suomen haastattelussa keskiviikkona.

Maanantaina todettiin neljä, tiistaina kahdeksan ja keskiviikkona iltapäivään mennessä kymmenen uutta koronatartuntaa Raumalla.

Lisää tulee aivan varmasti, sillä tartunnankantajia liikkuu ja he voivat oireettominakin tartuttaa tautia eteenpäin, sanoi tilannetta hyvin huolestuttavaksi kuvannut Salmela.

Koronatilanteen nopean heikentymisen taustalta löytyy todennäköisesti paljon ihmisiä liikkeelle saanut Pitsiviikko, ja erityisesti Mustan pitsin yö.

Koronalle altistumisia on tullut tietoon useista ravintoloista ja kahviloista. Ikävä kyllä altistumispaikkojen lista pitenee kaiken aikaa.

Karanteenit vaikeuttavat töiden järjestämistä monissa paikoissa. Samalla monen lomasuunnitelmat menevät uusiksi.

Paikallisesta ilmiöstä ei ole kyse. Esimerkiksi Turussa kirjattiin maanantaina 29, tiistaina 31 ja keskiviikkona 54 uutta koronatartuntaa.

Tiistaina Suomessa raportoitiin 612 ja keskiviikkona 644 uutta koronatartuntaa. Luvut ovat suurimpia viime talven jälkeen.

Tartuntamäärän nousu ei enää onneksi näy samalla tavalla sairaaloissa. Keskiviikkona koko maassa sairaalahoidossa oli 57 ihmistä, vain yksi enemmän kuin viikko sitten.

Nyt koronaan sairastuvat enimmäkseen nuoret aikuiset. He selviävät virustaudista yleensä lievemmin oirein. Tämän vuoksi tiukimmat rajoitukset voidaan vielä välttää.

Suomalaiset haluavat palata normaalimpaan arkeen. Siksi 63 prosenttia EK:n tilaaman kyselyn vastaajista ottaisi koronapassin käyttöön Suomessa. 23 prosenttia ei kannattanut koronapassin käyttöönottoa ja 14 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Isoihin yleisötapahtumiin kuten Lukon liigamatseihin ei pääsisi ilman koronapassia eli todistetta kahdesta koronarokotuksesta, taudin sairastamisesta tai tuoreesta negatiivisesta testituloksesta.

Esimerkiksi Tanskassa malli on koko kesän ollut käytössä, ja moniin Euroopan maihin se on tulossa.