Matkakuume nousee

Valtioneuvosto päätti palauttaa sisärajavalvonnan uudelleen käyttöön Suomen ja Itävallan, Slovenian ja Sveitsin väliseen liikenteeseen. Näissä maissa koronatautitapausten määrät ovat edellisen arvioinnin jälkeen kääntyneet kasvuun.

Nyt tehty tiukennus kertoo siitä, ettei koronaepidemian ensimmäinen aalto ole vielä voitettu.

Monet Euroopan maat ovat kertoneet koronatapausten lähteneen jälleen nousuun. Suomalaisten suosikkimaassa, Espanjassa, pohditaan jälleen maan sisäisten rajoitusten tiukentamista. Muun muassa Kataloniassa on eristetty reilut 200 000 ihmistä.

Myös Italiassa on väläytelty uusien rajoitusten mahdollisuudesta.

Samaan aikaan matkanjärjestäjät iloitsevat siitä, miten suomalaiset pääsevät jälleen lomailemaan niin Italiaan kuin Kreikkaankin. Maailma on vihdoin raottanut oviaan.

Ihmisen muisti on lyhyt. Vielä keväällä suomalaiset tulivat joukolla maailmalta takaisin Suomeen koronaepidemian säikäyttäminä.

Viisi kuukautta myöhemmin olemme jo reput selässä lentokentällä.

Korona ei ole kadonnut. Sitä on edelleen lähes jokaisessa Euroopan maassa. Riski sairastua tautiin on useassa maassa matala, mutta tartunnat ovat mahdollisia ja jopa todennäköisiä.

Kaikkialla, missä ihmiset kokoontuvat, voi nyt mukana olla myös korona.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä maasta. Jos matkailukärpänen puraisee, on matkailumahdollisuuksia jo monia.

Risteilyalukset Suomen ja Ruotsin välillä seilaavat vielä melko tyhjinä, mutta niidenkin täyttöaste on kasvamassa. Viro vetää suomalaisia puoleensa kuten myös Norjan pohjoisosat.

Faktaa lienee se, että yhteiskuntien avatessa rajojaan ja rajoituksiaan, kiittävät siitä ihmisten lisäksi myös erilaiset pöpöt. Kesä ja loma saavat ihmismielen ”lepsummaksi”. Käsiä ei aina muistetakaan pestä, ja kaveria on terassilla mukava halata.

Koronaväsymys näkyy myös Raumalla. Koronan sijaan päätään ovat nostaneet kesäflunssa ja vatsatauti. Se kertoo omaa kieltään siitä, ettei hygieniasääntöjä enää toteuteta siten kuin huhtikuussa.