Matkustamisen halu ei ole kadonnut

Siitä lähtien, kun koronapandemia iski maailmaan vajaa kaksi vuotta sitten, ihmiset ovat odottaneet kuin kuuta nousevaa niin sanottua normaaliin elämään pääsemistä.

Viheliäinen virus on kuitenkin näyttänyt voimansa ja normaaliin paluu on siirtynyt viikko viikolta ja kuukausi kuukaudelta.

Yli 12-vuotiaista suomalaisista noin 80 prosenttia on saanut kaksi koronarokotusta. Osa on saanut jo kolmannenkin pistoksen. Koronapassikin löytyy yhä useamman kännykästä tai lompakosta.

Koronapassin turvin moni on päässytkin jo maistamaan normaalista elämästä pieniä makupaloja kuten matkustamista. Somen kotoilukuvat ovat vaihtuneet rantatunnelmiin.

Moni suomalainen ei ole matkaillut maamme rajojen ulkopuolella kohta kahteen vuoteen. Matkaan lähteminen saattaa nyt uusien sääntöjen ja rajoitusten aikana tuntua kuitenkin liian hankalalta.

Lähitapiolan teettämän kyselyn mukaan 14 prosenttia suomalaisista on ilmaissut halunsa lähteä ulkomaanmatkalle tulevan talven aikana. Suurin matkustusinto on hyvätuloisilla, mutta ulkomaanmatkailun uskotaan yleisestikin palautuvan tautitilanteen helpottaessa.

Vastaavasti noin 80 prosenttia on kuitenkin jättämässä ulkomaanmatkailun väliin vielä tulevan talven osalta. Ulkomaiden sijaan matkailu suuntautuu vielä vahvasti kotimaahan.

Korona-aika on saanut suomalaiset pohtimaan suhdettaan ulkomaille matkustamiseen. Kyselyyn osallistuneista enemmistö, eli 67 prosenttia uskoo, että suomalaiset alkavat tehdä ulkomaanmatkoja vanhaan tapaansa melko pian koronatilanteen niin salliessa. Samaan aikaan kuitenkin 49 prosenttia vastaajista ilmoitti harkitsevansa jatkossa tarkemmin ulkomaanlomia, olipa sitten koronaa tai ei.

Enemmistö vastaajista kertoo myös uskovansa suomalaisten edelleen suosivan kotimaan lomamatkailua vaihtoehtona ulkomaanmatkoille.

Tavalla tai toisella matkailu näyttäisi kuuluvan tulevaisuudessakin suomalaisten elämään. Todennäköisesti menee kuitenkin vielä pitkään ennen kuin matkustaminen palautuu sellaiseksi kuin se oli ennen pandemiaa.