Matrikkelitiedoissa on todellakin virhe

Lappilaiset Maria, Eevaliisa, Hillevi ja Jouko Anttila syyttävät Lapin veteraanimatrikkelin tekijöitä virheellisten tietojen levittämisestä ennen muuta isänsä Väinö Johannes Anttilan osalta (LS 28.7.).

Alikersantti Anttilan matrikkelitiedoissa on todellakin virhe, mutta virhe ei ole teoksen tekijöiden aiheuttama.

Matrikkelitiedot sotien ajalta pohjautuvat miesten kantakorttitietoihin ja sotapäiväkirjojen mainintoihin.

Jostain käsittämättömästä syystä Väinö Anttilan ja hänen veljensä Lauri Anttilan tiedot ovat menneet sekaisin. Väinö Anttilan kantakorttitietoina toimikunta sai Lauri Anttilan kantakorttitiedot.

Missä, milloin ja miksi veljesten tiedot ovat menneet sekaisin, on vastausta vailla oleva mysteeri. Lauri Anttilan tietoja ei toimikunta saanut käyttöönsä. Yhdeksi syyksi on epäilty tulostusvikaa, mutta se on vain epäily.

Hyvässä uskossa toimikunta tietysti luotti saamiinsa korttitietoihin ja näin Väinö Anttilan kohdalla matrikkeliosassa ovat hänen Lauri-veljensä tiedot.

Väinö Anttilaa ei koskaan syytetty rintamalta karkaamisesta eikä häntä siis myöskään tuomittu kenttäoikeudessa. Rötöksiin syyllistyi Lauri Anttila. Väinö Anttila haavoittui talvisodassa 8.3.1940 Äyräpään Vitsaaressa eikä haavoittumisen takia ollut jatkosodassa rintamapalveluksessa.

Toimikunta on tehnyt tietovirheen korjaamiseksi irtolehden, jossa kerrotaan oikeat tiedot niin Väinö kuin Lauri Anttilankin sotavuosista.

Sisarukset kirjoittavat, että heidän isänsä sai kaksi kunniamerkkiä. Sen paremmin kantakorteista kuin muistakaan lähteistä ei ole löytynyt merkintää siitä, että Väinö Anttilalle olisi myönnetty kaksi Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkkiä.

Sen sijaan hän on voinut lunastaa itselleen niin talvisodan kuin jatkosodankin muistomitalin, joihin olivat oikeutettuja kaikki sota-aikana rintamalla ja/tai kotirintamalla palvelleet miehet ja naiset.

Sisarukset antavat kirjoituksessaan ymmärtää myös, että matrikkelissa on vääriä tietoja miesten haavoittumisesta. Kaikki matrikkelissa olevat tiedot haavoittumisista tai paleltumavammoista ovat paikkansa pitäviä tietoja. Ne on tarkasti merkitty kantakortteihin ja yleensä sotilaslääkäri on merkinnyt kantakorttiin vammojen laadun latinalaisin lyhentein.

Toimikunta pahoittelee tapahtunutta, mutta korostaa, että tietosekaannus ei ole syntynyt toimikunnan tekemänä.

Kiitämme runsaasta hyvästä palautteesta.

Lapin veteraanimatrikkelin julkaisutoimikunta