Me kuulumme länteen - Assangea odottaa jopa 175 vuoden vankilatuomio "rikoksista"

Meitä yhdistävät länsimaiset arvot demokratia, oikeusvaltio, mielipiteen-, sanan- ja uskonnonvapaus, omistus-, yksilön-, sukupuolten- ja vähemmistöjen oikeudet. Se on poliittisen johtomme peruste sille, että kuulumme myös EU:hun ja euroon ja olemme Naton ja USA:n sotilaallinen kumppani.

Juhlapuheissa ja perustuslaissamme sanotaan, että olemme itsenäinen tasavalta. Se on myös mielikuva, joka enemmistöllä suomalaisista on. Mutta kuinka hyvin se vastaa tämän hetken todellisuutta?

Maanantaina alkoi Britanniassa oikeudenkäynti WikiLeaksin perustajaa Julian Assangea vastaan. Oikeudessa päätetään luovuttaako Britannia hänet USA:han tuomittavaksi vakoilulakien rikkomisesta. Valtamedian mukaan luovutus on todennäköinen.

Assangen rikoksessa on kysymys siitä, että hän välitti julkisuuteen Afganistanin ja Irakin sodan aikaisia USA:n sotilasjohdon ja viranomaisten asiakirjoja, viestejä ja videoita. Osa niistä paljasti sotarikoksia. Tekemistään ”rikoksista” Assangea odottaa jopa 175 vuoden vankeustuomio USA:ssa.

Suomen valtamedia liittyy tähän siten, että ainuttakaan valtamedian toimittajaa ei ole niiden yli 1300 toimittajan ja 100 maan listalla, jolla vedotaan Assangen puolesta luovutuksen estämiseksi ja syytteiden kumoamiseksi. International Federation of Journalists ja Amnesty International tukevat listan vaatimuksia. Todennäköisin syy valtamedian toimittajien puuttumiseen on pelko.

Seitsemän vuotta, viime huhtikuuhun saakka, Assangen turvapaikka oli Ecuadorin suurlähetystö Britanniassa. 2017 Ecuadorissa valtaan noussut /nostettu lännelle myötämielinen presidentti Moreno teki ilmeisesti diilin IMF:n ja Maailmanpankin kanssa Assangen vaihtamisesta 4 mrd:n lainaan ja läntiseen talousjärjestelmään. Sen seurauksena lokakuussa hinnat nousivat 120 % ja kansa ryntäsi kaduille, hallitus pakeni. Näin juttu liittyy finanssipiirien valtaan, vallankaappauksiin ja kasinotalouteen.

Tuolloin Julian Assange oli jo luovutettu Britannian poliisille ja vietti aikaansa eristyssellissä kidutuksen omaisissa olosuhteissa läntisten demokratioiden kiinnittämättä mitään huomiota hänen oikeudellisiin ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiinsa. Nyt oikeudenkäynnin alettua hänen psyykkinen ja fyysinen kuntonsa on romahtamassa. Jos Assange luovutetaan tarkoittaa se sitä, että kuka hyväänsä toimija voidaan aina siirtää tuomittavaksi vihamieliseen maahan vastaavasta syystä, palveluksestaan ihmiskunnalle.

Tietotekniikka-asiantuntija Edward Snowden (37) paljasti 2013 USA:n viranomaisten rikkovan lakeja ja vakoilevan sekä keräävän tietoa amerikkalaisista ja meistä kaikista. Snowdenille vaikenemisesta muodostui liian suuri omantunnon taakka. Tämän laittomuuden paljastettuaan hän joutui pakenemaan länsimaisia oikeusvaltioita koko läntisestä maailmasta. Ainut turvallinen paikka löytyi Moskovasta, jonne lännen ohjusdronet ja lennokit eivät vielä yllä. Hänen kirjoittamansa elämäkerta ilmestyi 2019 myös suomeksi. Opettavaisia lukuhetkiä.

Jouko Miettinen