Me olemme tulevaisuus, jota ette anna meille


Täysi-ikäisyyden mukana jokaiselle suomalaiselle tulee automaattisesti yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Nuori saa äänestää kaikissa vaaleissa, jotka järjestetään Suomessa. Monessa maassa juuri täysi-ikäisyys on äänestysikäraja, mutta jopa jo 16-vuotiaat ovat ilmaisseet halukkuutensa äänestää. Miksi emme siis saa äänestää kirkollisvaaleja lukuun ottamatta?

18-vuoden ikää pidetään yleisesti maagisena ikänä. Yhtäkkiä silloin pitäisi osata käyttäytyä kuin aikuinen ja tehdä järkeviä ratkaisuja. Siksi nuori saa äänestää vasta täysi-ikäisinä. Mutta onko siinä järkeä? Monesti kuulee, että alaikäinen on vielä lapsi, jonka aivot eivät ole tarpeeksi kehittyneet. Mutta kyllähän on mahdollista saada 17-vuotiaana henkilöautoajokorttikin, joten miksi siis samanikäisenä olisi kypsymätön äänestämään?

Äänioikeuden laskeminen jo 17 vuoden ikään lisäisi äänestäjien määrää huomattavasti. Nuorilla on mielipide ja he haluavat päättää asioista. Yläkoulusta alkaen meitä on houkuteltu mukaan nuorten puolueisiin, yhteiskuntaopinopettajat ovat käskeneet meitä äänestämään heti kuin vain pystymme, emmekä voi mediassa välttyä politiikkauutisilta.

Osa meistä onkin liittynyt oppilaskunnanhallitukseen tai nuorisopuolueisiin, mutta ei sieltä käsin voi vaikuttaa Suomen politiikkaan. Silti joudumme odottamaan, että täytämme 18 vuotta, vaikka meillä olisi aikaisempaa kokemusta politiikasta. Seuraamme sivusta, kuinka suomalaiset keski-ikäiset äänestävät samat kansanedustajat vuodesta toiseen eduskuntaan.

Emme edes yritä elätellä toivoa, että meillä olisi sanavaltaa, vaan valmistaudumme pettymään. Ymmärrettävästi kokeneiden poliitikkojen on vaikea tajuta nykynuorten tietoisuutta yhteiskunnallisista asioista, koska vuosikymmeniä sitten nuoret eivät eläneet jatkuvan informaatiotulvan ympäröimänä.

Ylen tutkimuksen mukaan viime eduskuntavaaleissa 20-vuotiaat äänestivät vähiten. Miksi? Suomen politiikassa kaikkien puolueiden välillä ei ole niin suuria eroja, että päätös olisi helppo tehdä. Jokainen eduskuntaan pyrkivä antaa ympäripyöreitä vaalilupauksia, jotka eivät tule koskaan toteutumaan. Siksi 20-vuotiaat eivät äänestä.

Täysi-ikäisyyden kurkistellessa nurkan takaa äänioikeutta odotetaan innoissaan ja varmoina siitä, että oma ääni voi muuttaa asioita. Kuitenkaan muutoksia ei tapahdu, ja pettymys on suuri. Se niin kuuluisia yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ei merkinnytkään mitään, joten seuraavissa vaaleissa ei enää tunnukaan tärkeältä äänestää.

Antakaa nuorten äänestää. Antakaa meidänkin oikeasti vaikuttaa asioihin. Me olemme tulevaisuuden äänestäjät, mutta mistä me äänestämme, kun nykyiset poliitikot eivät ole tehneet mitään meidän vuoksemme? Antakaa meille mahdollisuus, niin me tartumme siihen ja aiomme muuttaa asioita, toisin kuin eduskunnassa vuodesta toiseen asustavat kansanedustajat.

Siiri Hiltunen