Mediapelistä purnaava Paavo Väyrynen: Murtaako MTV maanantaina mediahiljaisuuden?

Olen nyt viidettä kertaa ehdolla Suomen tasavallan presidentiksi. Edelliset ehdokkuudet olivat vuosien 1988, 1994, 2012 ja 2018 vaaleissa.

Kaikissa näissä vaaleissa olen kokenut mediapelin, jolla menestymistäni on vaikeutettu.

Julkisuudella on vaaleissa nykyään ratkaiseva merkitys.

Peliä ovat pelanneet jotkut kilpailijat ja heidän tukijansa. Mukaan he ovat saaneet osan sekä julkisista tiedotusvälineistä että sosiaalisesta mediasta.

Näissä vaaleissa sanan sijaa ei ole haluttu antaa ehdokkaalle, joka on puolustanut Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta.

Vuoden 2024 vaalien lähestyessä olen ollut lähes täydellisessä uutispimennossa parin viime vuoden ajan.

Tänä aikana esillä ovat olleet erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymykset.

Helmikuussa 2022 Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan. Suomi on liittynyt sotilasliitto Naton jäseneksi.

Olisihan minuakin voitu journalistisin perustein haastatella.

Olen Erkki Tuomiojan jälkeen Suomen pitkäaikaisin ulkoministeri. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan jäsenenä olen ollut yli neljä vuotta kauemmin, kun palvelin lisäksi Vanhasen II hallituksen ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä vuosina 2007-2011.

Olen väitellyt valtiotieteen tohtoriksi Åbo Akademissa vuonna 1988. Väitöskirjani käsitteli Suomen ulkopolitiikkaa. Olen Lapin yliopiston kansainvälisten suhteiden dosentti.

Viime vuosina Suomessa on ollut vallalla poliittinen ilmapiiri, jossa kaikille tosiasioille ja näkemyksille ei ole ollut tilaa. Erityisesti nyt ei Suomen itsenäisyyden ja puolueettomuuden puolustajalle ole suotu sanansijaa.

Tässä ilmapiirissä presidenttiehdokkuuteni on saanut vielä vähemmän julkisuutta kuin aikaisempien ehdokkuuksieni yhteydessä.

Myönteinen poikkeus on ollut Iltalehti, joka uutisoi myös eilisen blogikirjoitukseni. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/aa9980fd-cc6b-4a47-82b8-f7843628e63f

Tilanteen omituisuutta osoittaa tuore uutinen Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä presidenttigallupista. Lähes 20 mahdollisen vaihtoehdon joukossa ei mainita kokeneinta ehdokasta, joka on lisäksi maaseutuyrittäjä ja MTK:n jäsen!

Nyt käännekohta on ehkä saavutettu samaan tapaan kuin Helsingin kirjamessuilla kuusi vuotta sitten.

Ensi maanantaina olen vieraana MTV:n aamulähetyksessä. Esiinnyn siinä presidenttiehdokkaiden haastattelusarjassa, jonka viime maanantaina avasi Pekka Haavisto. Haaviston haastattelua kommentoin tuoreeltaan eilen julkistamassani blogissa. Minun haastatteluni alkaa kello 7.15.

Tämä blogi on julkaistu myös kotisivullani ja fb-sivulla, missä on mahdollisuus kommentointiin.

Paavo Väyrynen