Osalla Suomen europarlamentaarikoista näyttää olevan hämmentävät tiedot silakkasaalin jakautumisesta eri käyttötarkoituksiin. Villeimmän uutisoinnin julkaisi Kansan uutise , kun meppi ”oikoi” silakan kalastuksesta leviäviä väitteitä.
Hänen mukaansa silakan ystävillä ei ole huolta, koska vaikka EU-komissio esittää, että ensi vuonna silakan kohdennettu kalastus kielletään Suomen lähivesillä kokonaan, silakkaa saisi kuitenkin edelleen kalastaa sivusaaliina muun kalastuksen ohessa, ja tästä saatavilla saalismäärillä pystytään hyvin vastaamaan suomalaisten kalanystävien silakan kulutukseen.
Samaan hengenvetoon kerrottiin, että silakkasaaliista 80 prosenttia menee turkiseläinten rehuksi. Useampikin meppi harhailee turkistarhoille menevien määrien kanssa 60-70 prosentin tienoolla. Todellisuudessa turkistarhoille silakkasaaliista päätyy vain noin 3 prosenttia.
EU-komissio siis esittää, että ensi vuonna silakan kohdennettu kalastus kielletään Suomen lähivesillä kokonaan. Tuo komission esitys olisi toteutuessaan kohtalokas suomalaiselle kalastuselinkeinolle, sitä jalostavalle teollisuudelle ja luultavasti merellä tapahtuvalle 0-ravintopäästöiselle kalankasvatukselle, koska jouduttaisiin korvaamaan Itämeren kalasta tehty rehu jollakin muulla.
Päätös siis heikentäisikin Itämeren tilaa. Huonosti kävisi viime vuosina laivastoon, kalasatamiin ja jalostukseen tehdyille yli 40 miljoonan euron investoinneille.
Täyskielto olisi potku munille kaikelle sille kehitystyölle, mitä on kotimaisen kalan ja erityisesti silakan ruokapöytään saamiseksi tehty.
Suomalaiset tutkijat, Luonnonvarakeskuksen Jari Raitaniemi ja Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja Jari Hänninen kummeksuvat komission esitystä, joka ei perustu IGEC:n suositukseen. Vakiintuneen käytännön mukaan komission esitykset ovat pohjautuneet niihin.
Väittämä silakkasaaliin menemisestä turkistarhoille taitaa valitettavasti perustua enemmän turkistarhauksen vastustamiseen kuin faktaan?
Raitaniemen ja Hännisen mukaan 2021 tilasto kertoo, että saaliista menee 27 prosenttia elintarvikkeeksi, 40 prosenttia kotimaahan ja 30 prosenttia ulkomaille kalajauhoksi viljellylle kalalle ja sitä kautta kuluttajien pöytään.
Tuota turkistarhausta en tässä kohdin enempää pohdi, sillä olen vain hiton huolissani kalastuselinkeinon puolesta.
Eittämättä tulee mieleen sananlasku ” Paljon maalla viisaita, kun merellä sattuu vahinko”. Toivottavasti nyt nähtäisiin mitä tässä on todella tapahtumassa: EU:n yhden jäsenvaltion kalastuselinkeinoa ollaan tuhoamassa ilman perusteita.
Toimena tämä olisi kansalliseen huoltovarmuuteen puuttumista ja siltä tontilta EU:n tulee pitää näppinsä irti. Tässä on tosi kyseessä, joten toivon maa- ja metsätalousministeri Essayahille ja ministeriön virkamiehille periksiantamattomuutta.
Antakoon maa- ja metsätalousvaliokunta suuren valiokunnan kanssa sellaiset eväät ministerille, ettei EU:n neuvottelupöydästä tarvitse lähteä häntä koipien välissä kotiin.
Ristinsä on kaikilla: kalastuselinkeinolla EU-komissio ja suomalaisilla työntekijöillä maan hallitus.
Ei niin valoisaa syksyä.
Jari Myllykoski
Kansalainen (ex-kansanedustaja)