Meren imua pitää hyödyntää

Raumalla sijaitsee merellisten mahdollisuuksien ketju, joka ulottuu Poroholmasta Syväraumanlahdelle.
Raumalla sijaitsee merellisten mahdollisuuksien ketju, joka ulottuu Poroholmasta Syväraumanlahdelle. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman pitää entistä enemmän hyödyntää rantojaan ja merellistä imua.

Harkitsemisen arvoinen idea on kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kalle Leppikorven tällä aukeamalla esittelemä ajatus Otanlahden pohjukan täyttämisestä.

Ainakin olisi syytä selvittää, miten toimenpide olisi teknisesti mahdollinen, mitä se maksaisi ja mitä vaikutuksia sillä olisi ympäristöön.

On totta, että Otanlahdessa tila loppuu kesän vilkkaimpina viikkoina. Tilapulan helpottamiseksi jotkut ovat jopa esittäneet Otanlahden urheilukentän siirtoa pois perinteiseltä paikaltaan.

Ratkaisu vaikuttaa aika äärimmäiseltä, koska kenttä pitäisi kuitenkin rakentaa uudestaan johonkin muuhun paikkaan.

Myöskään mitään konkreettista hanketta ei ole olemassa, jonka vuoksi kenttä pitäisi siirtää. Rannan täyttö saattaisi sittenkin olla vähemmän radikaali toimenpide.

Ainakin se parantaisi mataloituneen lahden uintimahdollisuuksia. Uimaranta siirtyisi merelle päin syvempien vesien suuntaan.

Vaikka Otanlahden bakteerikuormitus on ilmeisesti saatu kuriin, valtaa levä matalan pohjukan usein varhaisessa vaiheessa kesää.

Ykkösrantamme oli vuosien ajan tämän tästä uimakiellossa, koska suolistobakteerien pitoisuudet nousivat liian korkeiksi. Uusilla hulevesijärjestelyillä ongelma näyttää tulleen korjatuksi.

Bakteeriongelman korjaamisella on toki ollut jo suuri merkitys virkistyskäytön ja matkailun kannalta.

Poroholman lomakeskuksen, Otanlahden rannan, Merskan, Fåfänganniemen sekä Syväraumanlahden muodostama ketju on sitä merellistä Raumaa, joka on kaikkien ulottuvilla.

Se on tärkeä paikallisille, karavaanareita ja vierasveneilijöitä unohtamatta. Alue on myös täynnä hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

Eräs asia ainakin varmuudella yhdistää ihmisiä, jotka tulevat esimerkiksi Poroholmaan, Otanlahdelle tai Merijakamolle.

Se on yksinkertaisesti halu hakeutua veden äärelle. Tätä valttia on varaa edelleen kohentaa eikä läheskään kaikkia konsteja ole vielä käytetty.