Merenkulun opetusta 140 vuotta Raumalla

Merikoulu aloitti Raumalla 141 vuotta sitten.

Raumalla juhlistetaan tällä viikolla merenkulkualan opetuksen 140-vuotista historiaa kaupungissa. Juhlan aika olisi ollut jo vuosi sitten, mutta tapahtumia siirrettiin koronatilanteen vuoksi.

Tilaisuuksia on lähipäivinä useampia.

Keskiviikkona järjestetään päivällä kansainvälinen älykkään merenkulun seminaari ja illalla kutsuvierasgaala. Torstaina merenkulun ja laivanrakennusalan kärkiyritykset kokoontuvat Raumalle meriverkostopäivään.

Torstaiaamuna esitellään Satakunnan ammattikorkeakoulun meriklusteri- ja logistiikkahankkeita kaikille avoimessa tapahtumassa. Esitykset ovat myöhemmin katsottavissa verkossa.

Rauman merikoulu aloitti vuonna 1880 Tullin talossa Hauenguanossa Vanhassa Raumassa. Koulua käytiin myös Nordbergin ja Vännin taloissa, kunnes Kalliokadulle nousi uusi merikoulu vuonna 1900.

Nyt merimuseon käytössä oleva koulurakennus palveli alkuperäistä tarkoitustaan liki 70 vuotta. Nykyiseen paikkaan, Lonsin kallioille, merikoulu muutti vuonna 1969.

Raumalla Winnova antaa opetusta muun muassa merenkulkualan perus- ja ammattitutkintoon, lastinkäsittelyn ammattitutkintoon ja laivasähkömestarin erikoisammattitutkintoon.

Samk kouluttaa muun muassa merenkulun insinöörejä ja merikapteeneita.

Merimäellä tarjotaan myös muuta koulutusta sekä tehdään tutkimus- ja tuotekehitystyötä.

Merialalla eletään mielenkiintoisia aikoja. Siitä kertovat jo keskiviikon juhlaseminaarin esitysten otsikot.

Esimerkiksi: Kestävän autonomisen merikuljetuksen näkymät. Simulaattorit merialan tutkimuksessa ja koulutuksessa. Ympäristödataa väylien käyttäjille.

Monet asiat muuttuvat, mutta todennäköisesti hieman hitaammin kuin maissa. Laivojen elinkaaret ovat pitkiä.

Joka tapauksessa vanhoja ammatteja käy tarpeettomaksi, mutta samalla uusia syntyy. Huomennakin pitää kuljettaa ihmisiä ja tavaraa paikasta toiseen meritse.

Iltajuhlassa puolustusministeri Antti Kaikkonen puhuu alan koulutuksen tärkeydestä Suomelle.