Meriteollisuudessa kovia keskipalkkoja: Steerprop 6 200 euroa

Steerprop sai viime vuonna luvan rakentaa uuden suuremman tuotantohallin Rauman satamaan.
Steerprop sai viime vuonna luvan rakentaa uuden suuremman tuotantohallin Rauman satamaan. Kuva: Steerprop

Tekniikka&Talous-lehti listasi suurimpien meriteollisuusfirmojen keskipalkat. Vertailussa yritysten tilinpäätöksessä ilmoitetut palkat ja palkkiot jaettiin tilikauden keskimääräisellä henkilöstömäärällä.

Raumalainen potkurilaitevalmistaja Steerprop ylsi toiseksi: yli 6 200 euroa kuukaudessa.

Yli 5 000 euroa kuussa tienataan vertailun mukaan myös raumalaisessa Alfa Laval Aalborgissa.

Rauma Marine Constructionsilla keskipalkka oli laskennallisesti hieman alle viiden tonnin.

Kovin kauas ei jää Steerpropin paikalliskilpailija Kongsberg Maritime Finland. Sen keskipalkka on tällä laskutavalla noin 4 600 euroa kuukaudessa.

Palkkatason keskeinen selitys on, että edellä mainittujen meriteollisuusfirmojen omaan henkilöstöön kuuluu paljon korkeakoulutettuja osaajia.

Esimerkiksi Turun telakan keskipalkka jäi vertailussa noin 3 700 euroon, koska Meyerin palkkalistalla on toimihenkilöiden lisäksi suurehko joukko työntekijöitä.

Lehden mukaan Meyer korostaa mielellään, että insinöörien palkat yrityksessä ovat hyvin linjassa muiden yritysten kanssa.

Rauman seudulle meriteollisuuden työpaikat ovat arvokkaita.

Pelkästään edellä mainitut Steerprop, Alfa Laval, RMC ja Kongsberg työllistävät Raumalla suoraan noin 700 ihmistä – ja alan firmoja on useita muitakin.

Kun osaajille maksetaan hyvää palkkaa, heillä on varaa ostaa asuntoja, autoja, kuluttaa ja käyttää palveluja paikallisesti.

Meriteollisuuden työllistävyyden voikin vähintään tuplata, kun mukaan otetaan välillinen vaikutus.

Ja siksi on hyvin perusteltavissa, että Rauman kaupunki on tehnyt kaikkensa turvatakseen meriteollisuuden, ja erityisesti telakan, toimintaedellytykset.

”Meriteollisuus työllistää paljon korkeakoulutettuja toimihenkilöitä.”