Meriteollisuus- puiston välilliset tuotot pitää selvittää

Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen kehuu edeltäjäänsä Kari Koskea, jolla oli iso rooli, kun Rauma päätti telakka-alueen ostamisesta kaupungille.

Pisteet Luukkonen antaa myös kaupunginvaltuustolle, jolla oli rohkeutta ja viisautta kovaan päätökseen nopealla aikataululla.

”Se on ollut onnistunut veto. Minusta on erittäin hyvä malli, että kaupunki omistaa alueen. Silloin on mahdollisuus vaikuttaa sen kehitykseen”, sanoo Luukkonen.

Kun korealaisen STX:n rahat loppuivat, olisi erinomaisella paikalla sataman vieressä sijaitsevalle telakka-alueelle ollut monenlaisia ottajia. Rauman mallilla voitiin valita kotimainen vaihtoehto RMC, joka on kasvanut ja saanut laivakauppoja kiitettävästi.

Paljonko Rauma hyötyy? Kaupungin kokonaan omistama kiinteistöyhtiö pyrkii tekemään pientä voittoa. Tärkeintä on rakennukset kunnossa ja kehittää meriteollisuuspuistoa. Tässä tavoitteessa on onnistuttu.

Vuoden 2019 tulos oli pakollisten investointien vuoksi tappiollinen, mutta se korjaantui heti perään. Viime vuoden tulos näyttää melkein 400 000 euroa plussaa, kertoo toimitusjohtaja Timo Luukkonen.

Hän huomauttaa, että kiinteistöyhtiön 5–6 miljoonan euron liikevaihto jää miltei kokonaan Rauman seudulle.

Meriteollisuuspuisto tulouttaa kaupungille alueesta noin 200 000 euroa vuokraa vuosittain.

Suurimman hyödyn kaupunki kuitenkin saa välillisesti työpaikkoina ja verotuloina. Kaupunginjohtaja Luukkosella ei yllättäen ole esittää arviota summan suuruudesta.

Sellainen selvitys pitää tehdä, koska tätä kysytään vielä monta kertaa.

Vastaus auttaa kaupunkilaisia ymmärtämään ja arvostamaan tehtyjä satsauksia paremmin.

Timo Luukkosen mukaan alueella työskentelee nyt puolisentoista tuhatta ihmistä. Suurin osa asuu Rauman seudulla ja kaikki, keikkatyöläiset mukaan lukien, kuluttavat täällä rahaa.

Vielä parempi toki, jos komennukselle tulleita saadaan jäämään seudulle.