Merituulivoima koskettaa maallakin

Voimalinjoja nousee lisää maalle, jos Navakan merituulihanke toteutuu.
Voimalinjoja nousee lisää maalle, jos Navakan merituulihanke toteutuu. Kuva: Elina Helkelä

Kaukana merellä sijaitsevat tuulivoimahankkeet voivat kuulostaa kaukaisilta niiden sijaintinsa puolesta. Alueellisesti ajankohtaisin hanke sijoittuu noin 30 kilometrin etäisyydelle rannikosta Merikarvian edustalla.

Navakka-hanke koskettaa kuitenkin myös maalla monin eri tavoin. Tälle aukeamalle sijoitetussa uutisjutussa avaamme asiaa enemmän.

Pähkinänkuoressa ongelmat liittyvät kuntien asemaan merituulivoimahankkeissa. Kiinteistöveroa ei voi periä eikä kunnan kaavoitusvalta ulotu enää avomerelle.

Kunnilla on siis lopulta melko vähän pelivaraa ja päätäntävaltaa, kun kyse on merituulivoimasta.

Haittoja sen sijaan saattaa olla näköpiirissä. Rauman seudulta tulilinjalla on Eurajoki, jonka maille Merikarvian hankkeen voimalinjoja sijoitellaan.

Navakka-hanke on parhaillaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä. Siinä esitellään neljää vaihtoehtoa siitä, miten sähkö siirretään mereltä maalle.

Kolme neljästä vaihtoehdosta sijoittuu Eurajoen kunnan alueelle. Ilmajohdot ja johtokäytävät saattaisivat tulevaisuudessa kulkea Luvian Lankoorissa tai Kuivalahden Pihlauksenmaalla tai Puijonkulmalla.

Navakkaa toteuttava Eolus Finland on YVAn yhteydessä arvioinut, että linjoista toteutuisi yksi, kaksi tai peräti kolme kappaletta.

Ensimmäiset älähdykset on jo kuultu. Eurajoen keskustan voimahahmot ilmoittivat, että Eurajoelle ei kaivata enää lisää suuria johtokäytäviä (LS 24.4.).

Mielipidekirjoituksessa tuotiin esiin, että eurajokelaiset ovat vastuunsa kantaneet liittyen sähkönsiirtoon. Olkiluodon ydinvoimaloiden sähkölinjat ovat vuosikymmeniä tuottaneet esteettistä haittaa maisemalle.

Lisäksi tuotiin esiin, että maanomistajille on koituntu kohtuuttomia taloudellisia menetyksiä johtokäytävien lunastamisesta.

Navakan hankkeesta järjestetään maanantaina yleisötilaisuus Eurajoella. Silloin kuullaan todennäköisesti lisää kuntalaisten kantoja.

Kunnan virallinenkin kanta on vielä kuulematta. Eurajoen kunnanhallitus sorvaa oman lausuntonsa alkavan viikon tiistaina. Eletään siis tärkeitä aikoja, jos haluaa yrittää vaikuttaa hankkeeseen.