Metsä Fibre rajoittaa sellun tuotantoa

Tehtaanjohtaja Janne Rantanen esittelemässä Metsä Fibren integraatin toimintaa.
Tehtaanjohtaja Janne Rantanen esittelemässä Metsä Fibren integraatin toimintaa. Kuva: Janne Rantanen

Yllättävän alas yllättävän nopeasti – sellun hinta romahti muutamassa viikossa, otsikoi Maaseudun Tulevaisuus uutisensa. Markkinasellun hinta on laskenut Euroopassa selvästi.

Kiinassa hinta on suorastaan romahtanut. Viime vuonna pitkäkuituinen havusellu, jota Raumaltakin Kiinaan on viety, maksoi melkein tuhat dollaria tonnilta. Nyt siitä saa alle 700 taalaa.

Asiakkailla on sellua varastossa runsaasti. Samaan aikaan tarjonta lisääntyy.

UPM:n uusi Paso de los Torosin tehdas käynnistyi. Metsä Fibren uudella tehtaalla Kemissä on koekäyttö aloitettu. Suomalaisten kanssa kilpailevilla metsäyhtiöillä on omia hankkeitaan.

Ei yllättäisi, jos vanhimpia tehtaita ajettaisiin alas.

Metsä Fibre ilmoitti kuukausi sitten tulosjulkistuksen yhteydessä rajoittavansa sellun tuotantoaan huhti-kesäkuussa. Syynä oli alentunut kysyntä.

Alavireisestä markkinatilanteesta huolimatta näkymät pitkän aikavälin vahvaan kysyntään ovat ennallaan ja kilpailukykymme päämarkkina-alueillamme on kunnossa, totesi kuitenkin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Pohja lähestyy hintatasossa Kiinassa, arvioi OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen. Hänen mukaansa Euroopassa markkinahinnan lasku sen sijaan jatkuu.

Toistaiseksi ei ole mitään syytä epäillä, etteikö kysyntä jälleen kasvaisi.

Sellua tarvitaan yhä paljon paperin ja aina vain enemmän pakkauskartonkien valmistukseen.

Metsäyhtiöiden tulosvaroitukset, joita viime viikkoina on saatu, eivät myöskään vielä vaikuta erityisen huolestuttavilta.

Viime vuonna kolme suurta (UPM, Metsä Group ja Stora Enso) tekivät ennätyssuuria voittoja. Tulokset pysyvät hyvinä myös tänä vuonna.

Raumalla sellutehdas muodostaa tiiviin integraatin Metsä Fibren uuden mäntysahan ja kilpailija UPM:n paperitehtaan kanssa. Metsäteollisuutta hyvin palvelevan sataman läheisyys on tärkeä kilpailuvaltti.

Metsän Rauman tehtaan tulevaisuus näyttää valoisalta myös 2030-luvulla.