Metsäjätit runnovat omat etunsa läpi?

On syytä kysyä, onko korporaatioiden valta yhteiskunnassa kasvanut kohtuuttoman suureksi ja onko menestys muuttunut ahneudeksi? Suomessa suuryritykset runnovat omat etunsa läpi sanelupolitiikalla. Markkinoiden vääristäminen ja turhat yhteiskunnan maksamat tuet on lopetettava välittömästi.

Noin tiukasti maamme hallitusta ja metsäteollisuuden kolmea jättiä – UPM, Metsä ja Stora Enso – viime viikolla arvosteli Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori.

Arvostelun kovasanaisuuden ohella merkille pantavaa on se, että nyt kovaa kritiikkiä kuuluu siis metsäalan sisältä.

Sahateollisuuden toimintaympäristö on Suomessa pilattu, väitti Merivuori.

Rauman satamassa näkee, että suomalaiselle sahatavaralle on nyt kysyntää maailmalla.

Sahateollisuus ry:n kolmisenkymmentä jäsenyritystä ovat pääosin perheyrityksiä. Nämä itsenäiset suomalaissahat pääsivät viime vuonna nipin napin plussalle – vaikka samaan aikaan kilpailijamaiden sahat takoivat ennätystuloksia.

Kolme suomalaista metsäjättiä sen sijaan teki viime vuonna reilusti voittoa. Sellusta saa maailmalla hyvän hinnan, mutta raaka-aineen eli kuitupuun hinta on pysynyt maltillisena.

Raakapuun markkinarakenne on vääristynyt, purnaa Sahateollisuus.

Kuitupuun ostajia on käytännössä kolme, kun taas tukkipuun ostajia kymmenittäin. Siksi tukin hintaa on helpompi nostaa kilpailuttamalla.

Ja laskun maksavat yksityiset sahat, totesi Merivuori.

Sahat kärsivät myös tuki-, energia- ja ilmastopolitiikasta eri tavoin.

Markkinoiden vääristäminen ja turhat yhteiskunnan maksamat tuet on lopetettava välittömästi, jos Suomessa halutaan jatkossa olevan yksityisiä puunostajia varmistamassa reilua kilpailua ja metsätalouden kannattavuutta, vaati Merivuori.

Totta lienee, että suuryritykset ovat saaneet viestinsä paremmin perille.

”Sahateollisuuden toimintaympäristö on Suomessa pilattu, väitti Merivuori.”