Metsäjätit vuolevat yhä puusta kultaa

Metsä Groupin kolmannen vuosineljänneksen tulos oli ennakoitua parempi, ja tehtaat pyörivät koronasta huolimatta normaalisti. Tammi-syyskuussa konserni teki liiketulosta 279 miljoonaa euroa.

Metsän rahasampoja ovat tällä hetkellä kartonki ja pehmopaperit.

Raumalaisittain kiinnostavimman liiketoiminta-alueen, sahat ja sellu, liiketulos jäi 12 miljoonaan euroon. Se on vain prosentin liikevaihdosta.

Yhdeksän kuukauden tulosta heikensivät myyntimäärän laskun (14 prosenttia) lisäksi hintojen lasku sekä Suomen lakot.

Loppuvuoden tuotantoa vähentävät huoltoseisokit, joita siirrettiin keväältä syksyyn. Raumalla tosin vuosihuolto on ennenkin ajoittunut syksyyn.

Metsä Fibre rakentaa Raumalle mäntysahaa. Metsä myi tammi-syyskuussa 17 prosenttia vähemmän sahatavaraa kuin viime vuonna samaan aikaan. Markkinoiden ylitarjonta laski hintojakin hieman.

Metsän mukaan kysyntä palautui hyvälle tasolle kesällä ja on jatkunut sellaisena kaikilla päämarkkinoilla.

Rauman-saha valmistuu vuonna 2022, joten suhdanteet ehtivät heilahtaa kerran jos toisenkin ennen kuin raumalaista sahatavaraa lähtee satamasta maailmalle.

UPM puolestaan sai vuoden kolmannella neljänneksellä käännettyä painopaperibisneksensä takaisin plussan puolelle. Niukasti tosin, sillä vertailukelpoista liikevoittoa jäi vain 19 miljoonaa euroa. Se on 2,5 prosenttia vaihdosta.

Rauman-tehdas kuuluu UPM Communications Papers -ryhmään, jonka tuotteiden kysyntä on pahiten kärsinyt koronakriisistä. Kolmannella kvartaalilla kysyntä elpyi vähän, mutta oli silti 18 prosenttia alempana kuin vuosi sitten. Markkinahinnat laskivat viitisen prosenttia.

Niukka voitto on tehty kustannussäästö- ja tehokkuuskuureilla. UPM jatkaakin vuorojärjestelyjä, määräaikaisia lomautuksia tai työaikojen lyhentämistä tarpeen mukaan.

Konsernina myös UPM teki kelpo tuloksen, voittoprosentti yli kymmenen, näissä poikkeusoloissa.

Suomi elää yhä myös metsästä. Siitä voi vuolla kultaa.